Skip to content

10

Για τους Έλληνες που ασχολούνται με το στοίχημα, ο όρος γκανιότα έχει σχεδόν δαιμονοποιηθεί. Πρόκειται για μια κληρονομιά των πρώτων ετών λειτουργίας των παιχνιδιών με προγνωστικά ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Όταν δηλαδή υπήρχε το ΠΡΟΠΟ και μπορούσε κανείς να παίξει μόνο κουπόνια με 13 αγώνες, αποκλειστικά στο 1Χ2. Και συνεχίστηκε στις πρώτες μέρες του στοιχήματος, όταν δηλαδή επιτρέπονταν μόνο παρολί τριών και πλέον γεγονότων. Με τέτοιους επαχθείς όρους για τον παίκτη, δεν ξαφνιαζόμαστε που στο μυαλό των περισσοτέρων συμπατριωτών μας η γκανιότα έχει συνδεθεί με κάτι αρνητικό και ύποπτο. Ή ως το απόλυτο εργαλείο των εταιριών στοιχήματος στην προσπάθεια τους να κερδίσουν απέναντι στον παίκτη.

Όμως, τα πράγματα έχουν προοδεύσει. Οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες της εποχής μας έχουν καταλάβει πως δεν θα πρέπει να κάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Αντί να επικεντρώνονται σε περιθώρια κέρδους της τάξης του 10% (όπως αυτά του παρελθόντος), έχουν φτάσει να προσφέρουν και αρκετά παιχνίδια με 0% περιθώριο για εκείνους. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως η συγκεκριμένη συνθήκη ισχύει για όλα τα παιχνίδια. Αντ’ αυτού, η συντριπτική πλειοψηφία των αγορών που θα βρείτε έχουν ένα προβλεπόμενο κέρδος για το μπουκ. Που είναι όμως σε πολύ λογικότερα πλαίσια από ότι πριν μερικά χρόνια.

Ταυτόχρονα με τις εταιρίες, εκσυγχρονίζονται και οι παίκτες. Ο σημερινός παίκτης του στοιχήματος έχει στη διάθεσή του αρκετά εργαλεία που τον βοηθούν να μειώσει αρκετά τη γκανιότα που του προσφέρουν οι στοιχηματικές. Ποια είναι αυτά όμως; Και πόσο εύκολο είναι να τα χρησιμοποιήσει κανείς;

Συνεχής σύγκριση αποδόσεων, σε όλα τα σημεία μιας αγοράς

Ξεκινάμε από τα βασικά. Που όμως παραλείπουν πάρα πολλοί παίκτες. Δηλαδή, το να μην αγοράζουν μια τιμή σε ένα αποτέλεσμα, απλά επειδή έχουν λογαριασμό στη συγκεκριμένη σελίδα. Προφανώς αυτό προϋποθέτει πως είτε θα επισκέπτονται πολλές διαφορετικές σελίδες πριν τοποθετήσουν ένα ποντάρισμα ή πως απλά θα τσεκάρουν μια από τις πολλές σελίδες σύγκρισης αποδόσεων. Οι καλύτερες εξ αυτών είναι Βρετανικές και Αμερικανικές, και λειτουργούν από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Μάλιστα, αρκετές από αυτά τα σάιτ σύγκρισης, αφού παρουσιάζουν τις καλύτερες αποδόσεις σε κάθε σημείο, είναι πιθανόν να έχουν δίπλα από το γεγονός και τη συνολική γκανιότα, σε περίπτωση που κάποιος παίκτης αποφασίσει να ποντάρει σε όλα τα σημεία.

Εξειδίκευση, προσφορές, valuebetting

Ακόμα μερικά αυτονόητα πράγματα για την κουβέντα μας. Οι έμπειροι του στοιχήματος, όσοι δηλαδή θέλουν να παίζουν με τους καλύτερους όρους για εκείνους, έχουν τα παραπάνω σαν Ευαγγέλιο. Δεν παίζουν ότι να ναι, χρησιμοποιούν λεφτά από μπόνους και freebet ώστε να μοιράσουν το ρίσκο ενός κουπονιού και ψάχνουν εντατικά για τις αποδόσεις που δεν έχουν λογική, βάσει των πληροφοριών που διαθέτουν αλλά και των συνθηκών των αγώνων.

Η φύση της γκανιότας μπορεί να είναι μαθηματική και να ορίζεται από τους μπουκ. Αλλά είναι σημαντικό για τον παίκτη να καταλαβαίνει πως με τα παραπάνω δεν θα μικρύνει η γκανιότα. Απλά δεν θα μεγαλώσει άλλο. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, αν στο δεδομένο μαθηματικό πλεονέκτημα που έχει ο μπουκ όταν ανοίγει αποδόσεις, μπουν και τα απρόσεκτα ή μη τεκμηριωμένα πονταρίσματα, τότε η πιθανότητα κέρδους για τον παίκτη μειώνεται περισσότερο. Και αντίστοιχα, αυξάνεται το περιθώριο κέρδους για τη στοιχηματική.

Κλείνοντας, να πούμε πως μέχρι και μερικά χρόνια πριν, θα προσθέταμε στη λίστα με τις συμβουλές και τη χρήση κάποιου ανταλλακτηρίου στοιχημάτων. Ώστε να γίνει αυτό που οι μυημένοι αποκαλούν hedge-άρισμα σε ένα σημείο. Όμως, λόγω της νομοθεσίας που θεσπίστηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, τα ανταλλακτήρια στοιχήματος δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που προέβη σε μια τέτοια απαγόρευση. Τουναντίον, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου), απαγόρευσαν στα ανταλλακτήρια να προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες στους πολίτες τους. Αυτό έγινε στον απόηχο των φωνών που είχαν ακουστεί, κάνοντας λόγο για ελλιπή επίβλεψη των πονταρισμάτων των παικτών σε αυτές. Και για κακόβουλο στοιχηματισμό. Οι παίκτες έχασαν φυσικά ένα άριστο εργαλείο, στην προσπάθειά τους να πετύχουν μείωση της γκανιότας. Αλλά το ποδόσφαιρο απαλλάχθηκε μια και καλή από τη σκιά όσων είχαν ακουστεί για ποντάρισμα σε ανταλλακτήρια.