Skip to content

Ικανοποίηση για τον χώρο που προορίζεται να γίνει ο Σταθμός Άνοιας Δήμου Αρταίων

Την ώρα που ο Δήμος Αρταίων, προχωρά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσει από το Φθινόπωρο ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια, η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, επισκέφτηκε το Δήμαρχο Αρταίων και το κτήριο της οδού Ορλάνδου όπου πρόκειται να λειτουργήσει ο Σταθμός.

Η νέα αυτή υπηρεσία υλοποιείται από τον Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) στο οποίο ο Δήμος είναι μέλος και την εταιρεία Alzheimer Αθηνών και στελεχώνεται από προσωπικό του Δήμου το οποίο έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα.

Η Πρόεδρος, Δρ. Παρασκευή Σακκά, και πρωτεργάτης της προσπάθειας για τη δημιουργία Σταθμών Άνοιας, δήλωσε ικανοποιημένη από την προεργασία του Δήμου και εξέφρασε την ικανοποίηση της για τον χώρο που προορίζεται να γίνει ο Σταθμός.

Αφού, όπως δήλωσε και στον Πρόεδρο του ΚΚΜΠΑΠ Σωτήρη Χρηστούλη και την Κοινωνική Λειτουργό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αρταίων Νινέτα Παπαϊωάννου, που βρίσκονταν μαζί της στην επίσκεψη, το κτήριο της Ορλάνδου είναι λειτουργικό, κατάλληλο, ισόγειο, εύκολα προσβάσιμο και στο κέντρο της πόλης, άρα εύκολο προσβάσιμο σε όλους.

Ποιος θα μπορεί να έρθει σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό:

– Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης

– Μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας

– Άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης

– Επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς

– Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια

Τι αφορά ο 1ος Σταθμός Άνοιας στην Άρτα:

– Βελτίωση βιοτικού επιπέδου και την εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων και των συγγενών τους.
– Παροχή χρηστικών πληροφορίων για θέματα άνοιας, με ευρύ φάσμα παροχών.
– Διάγνωση των αναγκών των πασχόντων από άνοια
– Συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών τους.

Δήλωση Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη:

«Όσοι έχουμε έρθει σε επαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά τι σημαίνει να μπορείς να συμβουλευθείς έναν επαγγελματία για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός, θα διευρύνει τις δυνατότητες που έχουν και οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει την κοινωνία μας ώστε να είναι πιο ευαισθητοποιημένη και ανεκτική απέναντι στους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Τα στατιστικά στοιχεία συνηγορούν ότι ο Σταθμός αυτός πρέπει να γίνει (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή υπάρχουν 10.791 άτομα άνω των 60 ετών και εκτιμάται ότι πάσχουν 647 άτομα με άνοια (επιπολασμός της άνοιας στην Ελλάδα 6% των ατόμων άνω των 60 ετών) και χαίρομαι που η Πρόεδρος, η Δρ. Σακκά, βρήκε ιδανικό το κτήριο της Ορλάνδου.

Προχωρήσαμε σε λύσεις, που λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες όλων μας. Με τον τρόπο αυτό αποφύγαμε την ενοικίαση κάποιου ακίνητου το οποίο θα επιβάρυνε οικονομικά τους δημότες.

Ταυτόχρονα, μεριμνήσαμε για την στέγαση των γραφείων των τμημάτων ποδοσφαίρου και χάντμπολ της Αναγέννησης και μάλιστα στο φυσικό τους χώρο.

Επίσης στην διάθεση της Αναγέννησης είναι και η συνεδριακή αίθουσα « Διώνη» για την διεξαγωγή των συνελεύσεων της ομάδας. Τέλος, το ιστορικό αρχείο της «Αναγέννησης» θα αναδειχθεί στο χώρο της Δημοτικής μας βιβλιοθήκης.

Με καλό σχεδιασμό και σεβασμό, μπορούμε να βρούμε λύσεις αξιοπρεπείς για όλους. Η στόχευση μας είναι να δημιουργηθεί και ένα κέντρο ημέρας (νοσηλεία) μέσα στο νοσοκομείο, με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, έτσι ώστε μαζί με την δική μας δομή, να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη φροντίδα για τους δημότες μας που πάσχουν από άνοια».

 

Πηγή: www.epirusblog.gr