Skip to content

Καθαρισμός και διαπλάτυνση της κοίτης από την ΠΕ Άρτας
-700.000 ευρώ για παρεμβάσεις από την πλημμύρα
-Αποκατάσταση ζημιών από φράγμα Ιμαρέτ μέχρι Κεραμάτες

Πάνε κι έρχονται οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς, μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες χώματος, φερτών υλών, ακόμη και δέντρων δίπλα από την κοίτη του ποταμού Αράχθου προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από την εκτεταμένη πλημμύρα του 2015, όμως και πολύ περισσότερο να διαπλατυνθεί η κοίτη του ποταμού, η οποία στην πάροδο των χρόνων έχει συρρικνωθεί απερίγραπτα.
Μόνο αν προσεγγίσει κανείς κατά μήκος του ποταμού αντιλαμβάνεται το μέγεθος της μεταβολής που έχει συντελεστεί κι αυτό χθες το πρωί τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας μαζί με τους εκπρόσωπους των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Άρτας, είχαν την δυνατότητα να το διαπιστώσουν.

Οι εργασίες εκτελούνται στα πλαίσια της μεγάλης εργολαβίας που αφορά σε καθαρισμούς ανάντη και κατάντη της Ιστορικής Γέφυρας Άρτας και σχετικές παρεμβάσεις για αποκατάσταση ζημιών στο ιστορικό μνημείο που εγκρίθηκε με 700.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών. Το έργο έχει δημοπρατηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, κι όπως ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Ψαθάς, επισήμανε, θα εκτελείται σταδιακά και σε χρόνους που θα μπορεί σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ να σταματά η ροή του νερού από το Φράγμα.
Εν προκειμένω οι εργασίες ξεκίνησαν και με την παρουσία του αναδόχου του έργου εργολάβου Κωνσταντίνου Τζαδήμα, έγινε μετά από τις πρώτες ημέρες των εργασιών μια αυτοψία στο εν εξελίξει έργο. Έχοντας ξεκινήσει από το ύψος πίσω από το πρώην Ράδιο Κορασίδη, περίπου ένα χιλιόμετρο από το μικρό φράγμα Ιμαρέτ, η εργολαβία καθαρίζει και ταυτόχρονα διαπλατύνει την κοίτη, από τα 50 στα 110 μέτρα. Παράλληλα τα υλικά από τη διαπλάτυνση που επιτυγχάνεται συγκεντρώνονται σ’ ένα ανάχωμα που θα φτάσει κατά μήκος στα 550 μέτρα περίπου για το συγκεκριμένο κομμάτι και σε ύψος 3,5 μέτρων ώστε να συγκρατούνται τα νερά στον ρου της κοίτης. Το έργο αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε άλλα επτά αντίστοιχα σημεία με διαπλατύνσεις της κοίτης κατά μήκος του Αράχθου και κατάντη της γέφυρας, φτάνοντας έως και το ύψος των Κεραματών, ενώ παρεμβάσεις, καθώς και επιδιορθώσεις σε φθαρμένα σαρζανέτ θα γίνουν και στον πυθμένα του ποταμού στο ύψος θεμελίων της ιστορικής γέφυρας.
Ο κ. Ψαθάς αφού επί τόπου ενημερώθηκε και είδε τις εργασίες, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικές ερωτήσεις για την τελική εικόνα που θα έχει το σημείο, προέβη σε δηλώσεις, υπογραμμίζοντας σχετικά: «Αυτό που βλέπουμε είναι η πρώτη φάση του έργου των 700.000 ευρώ που αφορά στον καθαρισμό της κοίτης του Αράχθου και την προστασία του ιστορικού γεφυριού της Άρτας. Είναι έργο που από τη φύση του είναι δύσκολο και στο οποίο έχουμε σε προτεραιότητα την θωράκιση της πόλης της Άρτας, δεδομένου ότι στις έντονες βροχοπτώσεις του 2015 υπήρξαν προβλήματα πλημμύρας μικρής κλίμακας και στο ύψος της πόλης. Και πρέπει να επισημάνω ότι στο σημείο που βρισκόμαστε η κοίτη θα υπερδιπλασιαστεί και από τα 50 μέτρα που είναι σήμερα θα γίνει 110 μέτρα με ανάχωμα 550 μέτρων, οπότε καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια σοβαρή παρέμβαση σε ότι αφορά την πόλη στο σημείο αυτό. Διότι ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο καιρός ή τι θα έρθει στο μέλλον και τι κλίμακας βροχοπτώσεις ή τι έντασης θα έχουμε», και πρόσθεσε πως «Θα εξελιχθεί η μεγάλη αυτή εργολαβία με κλιμακωτές εργασίες. Ο εργολάβος δεν μπορεί να δουλέψει άπαξ, από την αρχή μέχρι το τέλος. έχουμε ορισμένες δεσμεύσεις σε σχέση με τη ΔΕΗ και τη ροή του ποταμού. Οπότε θα γίνονται οι εργασίες κλιμακωτά».
Στο ερώτημα για τους χρόνους ολοκλήρωσης του έργου ο κ. Ψαθάς απάντησε ότι αν το επέτρεπε η ΔΕΗ, ο εργολάβος εδώ είναι και νομίζω ότι θα μας μπορούσε να το κάνει σ’ ένα μήνα, όμως δεν γίνεται έτσι. Έχει δέκα ημέρες τώρα που ξεκίνησε και τώρα τις επόμενες ημέρες λόγω Πάσχα θα σταματήσουν και θα ξεκινήσει μετά του Θωμά και πάλι».
Ο κ. Κων/νος Τζαδήμας από την πλευρά του διευκρίνισε ότι «Θα δουλευτεί το έργο και πάλι για 15 με 20 ημέρες μετά το Πάσχα», προσθέτοντας «Ένας μήνας θα ήταν για μας να δουλεύαμε συνεχόμενα, όμως αυτό δεν γίνεται διότι θα πρέπει να σταματήσουμε λόγω της ροής και πάλι του ποταμού. Παρεμβάλλεται δηλαδή η αρδευτική περίοδος με το φράγμα ανοιχτό έως και το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο που θα συνεχίσουμε ολοκληρώνοντας τότε και την επόμενη φάση των εργασιών. Από 15 Μαΐου μέχρι τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες θα λειτουργεί το φράγμα για αρδευτικούς λόγους οπότε δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες εντός της κοίτης».

KOITH ARAXTHOY ERGASIES 2017 APRILIOS 2 PSATHAS

Άψογη συνεργασία
Ο κ. Τζαδήμας αναφορικά με το βαθμό δυσκολίας του έργου, είπε: «Είναι μια εργολαβία που πρέπει να οργανωθούν άψογα όλες οι υπηρεσίες, ήτοι ΔΕΗ, Περιφέρεια και Δασαρχείο, και μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα διότι συνεργαζόμαστε όλοι άψογα, οπότε κάθε τι προκύπτει αντιμετωπίζεται, για το καλό του έργου και ασφαλώς για το καλό της Άρτας», είπε επισημαίνοντας παράλληλα ότι βαθμός δυσκολίας υπάρχει σοβαρός από τα πολλά δέντρα που έχουν πλέον φτάσει μέχρι μέσα στην κοίτη και πρέπει να αποψιλωθούν στο πλαίσιο του καθαρισμού και τις διαπλατύνσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ και στην πρώτη φάση θα εκτελεστούν εργασίες περίπου στο ύψος των 150.000 ευρώ ο κ. Ψαθάς διευκρίνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι πράγματι το έργο έχει δυο τίτλους. Το ένα είναι οι καθαρισμοί και το δεύτερο η προστασία του ιστορικού γεφυριού, εξηγώντας ότι Σήμερα είμαστε στην αρχή και ασφαλώς στο στάδιο των καθαρισμών. Οι καθαρισμοί δεν σημαίνει ότι κάνοντας αυτό το ανάχωμα θα τελειώσουν θα συνεχιστούν και ανάντη και κατάντη του γεφυριού. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την προστασία του ιστορικού γεφυριού, όπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, θα κατασκευαστούν στην κοίτη κάποια σαρζανέτ, συρματοκυβώτια για την προστασία του γεφυριού τα οποία έχουν φθαρεί κι αυτά».
Τα σημεία των παρεμβάσεων και διαπλατύνσεων μετέφερε ο ανάδοχος του έργου, επισημαίνοντας ότι σήμερα οι εργασίες εκτυλίσσονται σε δυο σημεία στο ύψος αυτό πίσω από την Περιφερειακή οδό (πάντα δίπλα από το ποτάμι) και επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο ένα ακόμη τμήμα είναι στο ύψος της πρώην Βιομπετόν, όπου έγιναν ήδη οι καθαρισμοί, ένα επόμενο στο ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου, και μετά σε Κεραμάτες, σε Γλυκόριζο και συνολικά φτάνουν αυτές οι παρεμβάσεις σε επτά τμήματα. «Σε όλο το μήκος αυτός υπάρχουν δέντρα μέσα στην κοίτη κι όσο πιο προσεκτικά εκτελέσει κανείς τις εργασίες τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για το ρου του ποταμού. Αν αφήσουμε δέντρα μέσα στην κοίτη ασφαλώς όλα αυτά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο δέλτα του Αράχθου. Και έτσι επιμένουμε στον καθαρισμό και την απομάκρυνση δέντρων».
Ο κ. Ψαθάς επιπρόσθετα τόνισε ότι «Παντού υπάρχουν μέσα δέντρα. Και αυτό που ουσιαστικά πρέπει συμβαίνει είναι ότι οι εργασίες αυτές πάνε λιγάκι και βλέποντας και κάνοντας. Διότι πρόκειται για ποτάμι κι όταν έχει ροή δεν έχεις την οπτική επαφή να βλέπεις τι συμβαίνει, για να έχεις από πριν ξεκάθαρη εικόνα των παρεμβάσεων που έχεις να κάνεις οπότε κάποιοι από τους στόχους χρονικά και ποσοτικά για το έργο αυτό μπορεί να μεταβάλλονται και είτε να πηγαίνουμε λίγο πίσω ή και πιο μπροστά».

Δεν είναι το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης
Ο κ. Ψαθάς προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δήλωσε ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι εδώ μιλούμε για έργο καθαρισμών κι όχι για το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Να το διαχωρίσουμε διότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, τους καθαρισμούς και την προστασία ενός μνημείου. Εδώ έχουμε εργασίες όχι αντιπλημμυρικής θωράκισης Άρτας αλλά καθαρισμών».

Ηχώ της Άρτας