Skip to content

Μυστήριο, σασπένς, αγωνία: Λέξεις που θα είχαν άλλη χροιά στα κινηματογραφικά πλαίσια εάν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν τις επαναπροσδιόριζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μεγάλη – τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία – φιλμογραφία του. Λέξεις που ταυτίζονται με την αστυνομική λογοτεχνία και συνδέουν τον μεγάλο δημιουργό, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με δεκάδες ιστορίες που ξετυλίγουν το κουβάρι τους με μελάνι και χαρτί. Λέξεις που συνειρμικά μας οδηγούν στο 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ στην πόλη της Άρτας, που θα διεξαχθεί το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου στην αίθουσα «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Στα πλαίσια αυτής της μοναδικής προσπάθειας η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ θα φροντίσει να δώσει μία άκρως κινηματογραφική χροιά στην εκδήλωση, έχοντας τη βοήθεια του μετρ του σασπένς και της κλασσικής του ταινίας, “Rebecca”, του 1940. Μια γκουβερνάντα παντρεύεται έναν Άγγλο αριστοκράτη, για ν’ ανακαλύψει πως ο ίδιος και το προσωπικό του παράξενου πύργου του είναι ακόμα επηρεασμένοι από την πρώτη γυναίκα του, τη Ρεβέκκα, που πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Σ’ ένα γοτθικό ανάκτορο με τεράστιους χώρους που εναλλάσσουν το φυσικό φως με το βαθύ (και συμβολικό) σκοτάδι, η νέα σύζυγος (Τζόαν Φοντέν) του Μαξ ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε) βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα της νεκρής πρώτης του συζύγου που δανείζει το όνομά της στον τίτλο του έργου αλλά και με την κα Ντάνβερς, την οικονόμο του σπιτιού. Η τελευταία θα ξεκινήσει ένα ανελέητο παιχνίδι με το μυαλό της άβγαλτης νεαρής οδηγώντας την σε διαρκή ατοπήματα που ανελκύονται σε μέγιστα παραπτώματα και διαρκείς αντιπαραβολές με την ανώτερή της προκάτοχη.

Με 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ η “Rebecca” μπορεί να μην είναι η πιο χαρακτηριστική ταινία του κλασσικού ύφους του Χίτσκοκ, αλλά σίγουρα αποτέλεσε το κλειδί για να ανοίξουν οι μεγάλες πόρτες του Hollywood για το διάσημο σκηνοθέτη που τις διέσχισε εμφατικά με ταινίες όπως το «Ψυχώ», ο «Σιωπηλός Μάρτυς» και το “Vertigo”.

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ μαζί με το φροντιστήριο «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ», τον μουσικοφιλολογικό σύλλογο ΆρτηςO ΣΚΟΥΦΑΣ“, τη Φωτογραφική Ομάδα art.A’s (Φ.Ο.Α.) και την ΦωτΟΑρτ – Φωτογραφική Ομάδα Άρτας σας προσκαλούν στο 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ που θα λάβει μέρος στην αίθουσα «ΣΚΟΥΦΑΣ» το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με την κινηματογραφική μας προβολή να κλείνει την αυλαία του φεστιβάλ την Κυριακή, σε μια προσπάθεια που αξίζει να στηρίξετε και που πιστεύουμε πως ήρθε για να μείνει.

26-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΑΙΘΟΥΣΑ «ΣΚΟΥΦΑΣ»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: 19:30

( Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αναλυτικά το πρόγραμμα για το διήμερο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου έχει ως εξής:

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

ΏΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : 19.30

– Ομιλία του συγγραφέα κ. Γρηγόρη Αζαριάδης με θέμα: “Η γένεση της Αστυνομικής Λογοτεχνίας” .

– Ομιλία του συγγραφέα κ. Φίλιππου Φιλίππου με θέμα: “Η ιστορία της Ελληνικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας” .

– Ομιλία του καθηγητή εγκληματολογίας, πρώην αναπληρωτή υπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση με θέμα: ” Έγκλημα και Λογοτεχνία” .

Στο τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσουν ερωτήσεις στους ομιλητές και συζήτηση.

-Ανάμεσα στις ομιλίες η φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτης, ο Σκουφάς, θα εκτελέσει κομμάτια από αστυνομικές ταινίες.

-Παράλληλα στο φουαγιέ της αίθουσας Σκουφά,θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από τις δύο φωτογραφικές ομάδες Άρτας και συγκεκριμένα από την Φωτογραφική Ομάδα art A’s, Φ.Ο.Α. έκθεση με τίτλο «Μυστήριο» και από την Φωτογραφική ομάδα ΦωτΟΑρτ έκθεση με τίτλο «Κάθαρση».

Κυριακή 26 Νοεμβρίου

ΠΡΩΊ: 11.30

Το πρωινό της Κυριακής στο φουαγιέ της αίθουσας του Μ/Φ συλλόγου Άρτης “ο Σκουφάς” σε συνεργασία με το τμήμα παιδικής βιβλιοθήκης του συλλόγου “Σκουφάς” και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, θα μιλήσει στους μικρούς φίλους της πόλης μας για τα παιδικά του βιβλία, ο συγγραφέας κ.Φίλιππος Φιλίππου και θα μοιραστούν δώρα στα παιδιά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 19.30

– Ομιλία του συγγραφέα κ.Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη για το νέο του βιβλίο, 40 αστυνομικές ιστορίες . Σχολιάζει -αναλύει ο Φιλόλογος -Ιστορικός , κ. Κωνσταντίνος Κωσταβασίλης.

-Ομιλία της ψυχιάτρου ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης-Ψυχαναλύτρια ομάδος, πλήρες μέλος GASI , London, UK, Ιδρυτικό μέλος ΙΟΑΦ, Αθήνα, κα Μαρτίνας Μπρίτσα.

– Προβολή της ταινίας «Rebecca» (1940) του Άλφρεντ Χίτσκοκ από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας. Η βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας “Rebecca” αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Δάφνη Ντι Μωριέ, είναι παραγωγή του Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν και Τζούντιθ Άντερσον.