Skip to content

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Τελικό Συνέδριο του έργου INNO.TRITION«Καινοτόμος χρήση υποπροϊόντων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυροκομείων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων για ζώα» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Ιταλία V-A 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον κ. Γκολομάζο Ιωάννη Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας, τον καθηγητή Σκούφο Γιάννη Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Δρ. AngelaCardinali ερευνήτρια από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας – Ινστιτούτο Επιστήμης Παραγωγής Τροφίμων – ISPA της Ιταλίαςκαι την κα. ChryssaPieri,projectofficerτουέργουINNO.TRITION.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου από την ProjectManager του έργου κα. Διαμαντοπούλου Αθανασία, τον καθηγητή Σκούφο Γιάννη από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δρ. FrancescoIannaccone από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι και την Δρ.AngelaCardinaliκαι τον Δρ. FedericoBaruzziερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας – Ινστιτούτο Επιστήμης Παραγωγής Τροφίμων – ISPA της Ιταλίαςαναφορικά με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων ελαιουργίας, οινοποιίας και τυροκομίας με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Επίσης αναφέρθηκε η χρήση των αποβλήτων από ελιά, κρασί, και τυροκομικά προϊόντα στην διατροφή των ζώων, καθώς και τα οφέλη από τη χρήση ειδικώς επεξεργασμένων προϊόντων της φυτικής και ζωικής παραγωγής στο κρέας.

Τέλος,οι παραγωγοί-ωφελούμενοι από την Ελλάδα κ. Μίχας Κωνσταντίνος, κα. Νέλλη Αικατερίνη, κ. Ζάχαρης Χρήστος, κ. Έξαρχος Αριστείδης,καθώς επίσης καιτρεις παραγωγοί από την Ιταλία,παρουσίασαν την εμπειρία τους από την συμμετοχή τους στο έργο και έγινε παρουσίαση της πλατφόρμας του έργου INNO.TRITION. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον βιώσιμο σχεδιασμό στον πρωτογενή τομέα.