Skip to content

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αντιδράσεις κατά εμφανισθέντων εκπροσώπων αντιεμβολιαστικής κίνησης που δήλωναν έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της διάταξης που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και άλλων επαγγελματικών ομάδων. Τμήμα της εμφανισθείσας δήλωσης του Διευθυντή́ Παιδίατρου γιατρού́ και προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν. Άρτας, που ενδέχεται να πυροδοτήσει περαιτέρω αντιδράσεις και εμπλοκές αναφέρει τα ακόλουθα:  “Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι στις 14 Αυγούστου λήγουν τα εμβόλια της Pfizer ενώ των άλλων εταιρειών λήγουν τον Οκτώβριο, γι` αυτό η κυβέρνηση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θέλει να εξαντλήσει το απόθεμα. Με τη συγκεκριμένη απόφαση καταλύεται το Δίκαιο, ενώ απολύσεις δεν μπορούν να γίνουν, παρόλο που η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης όσων δεν εμβολιαστούν”

Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Άρτας αποδοκιμάζει δημόσια τέτοιες δηλώσεις  και τάσσεται αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού. Ταυτόχρονα καλεί ρητά και κατηγορηματικά  τον  κόπασά, Διευθυντή́ Παιδίατρου γιατρού́ και προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν. Άρτας, που προέβη σε σχετικές δηλώσεις  να υποβάλλει την παραίτησή του καθώς εκφράζει «προσωπικές απόψεις». 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: οι απόψεις αυτές είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες, δημιουργούν σύγχυση στους εργαζομένους αλλά́ και στους πολίτες της Άρτας και οδηγούν σε άλλους δρόμους, μακριά́ από́ το οργανωμένο συνδικαλιστικό́ κίνημα και τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά́ και της κοινωνίας. 

Ακολούθως ο  Σύλλογος Εργαζομένων, τονίζει ότι: «το σύνολο του υγειονομικού́ κινήματος, από́ την πρώτη στιγμή́, είχαμε και έχουμε ταχθεί́ υπερ. του εμβολιασμού́ όχι  μόνο των υγειονομικών, αλλά́ πρώτα από́ ούλα των ευπαθών ομάδων, των πολίτων μεγάλής ηλικίας και γενικότερα όλης ς της κοινωνίας. Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της παγκόσμιας ιατρικής με τεράστια οφέλη στην εξάλειψη ή τον περιορισμό́ θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων. Ο εμβολιασμός αποτελεί́ μέσο προστασίας και για αυτό́ υπάρχει στα αιτήματα του υγειονομικού́ κινήματος μαζί́ με την πρόσβαση σε υπηρεσίες, φάρμακα και δομές υγείας. 

Τέλος αναφέρει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν είναι πανάκεια και απαιτούνται επιπλέον μέτρα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, την ενημέρωση των πολιτών και όχι τον εκβιασμό των εργαζομένων με αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών και επίσης  την αντ6ιμετώπιση του εμβολίου ως δημόσιου  κοινωνικού αγαθού χωρίς πατέντες και  μονοπωλιακά́ κέρδη.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας που επίσης εγκαλούσε τον κ. Πασιά τονίζοντας ότι «η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας μέσω παγκόσμιων, ευρωπαϊκών  εθνικών οργανισμών φαρμάκων, ινστιτούτων υγείας και  πλείστων άλλων οργανισμών έχει λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναντίρρητης χρησιμότητας, αποτελεσματικότητας και  ασφάλειας των εγκεκριμένων εμβολίων με ισχυρή σύσταση υπέρ της αναγκαιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού ως βασικού όπλου για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Οι αντίθετες απόψεις προκαλούν σύγχυση, υπονομεύουν τη συλλογική  προσπάθεια και τελικά ανακόπτουν την ομαλή ροή εμβολιασμού». 

Τέλος ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας καλούσε σε απολογία τον συγκεκριμένο γιατρό.

Ωστόσο το ζήτημα προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις καθώς τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται μείωση της προσέλευσης πολιτών για εμβολιασμό με ταυτόχρονη ακύρωση καθορισμένων ραντεβού και παράλληλα  αναδεικνύεται το σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων υγειονομικών στις δομές δημόσιας υγείας της Άρτας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδόν 200 υγειονομικούς του δημόσιου συστήματος υγείας που δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Κατόπιν αυτών και με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας διαρρέονται πληροφορίες ότι την υπόθεση διερευνά με άνωθεν εντολές, και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας να προχωρήσει άμεσα όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και να κινήσει τις διαδικασίες, διοικητικές και πειθαρχικές ώστε να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση.

Ωστόσο επίσημη ανακοίνωση, ενημέρωση, τοποθέτηση προσώρας δεν υπάρχει. Ούτε καν πληροφόρηση για τον αριθμό των εμβολίων, των ακυρώσεων αλλά και των μη εμβολιασμένων υγειονομικών.