Skip to content

Εικοσιπέντε χρόνια δράσης συμπληρώνει φέτος το Χαμόγελο του Παιδιού στις υπηρεσίες υγείας και παιδικής προστασίας. Σε εκδήλωση στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, υποστηρικτές του οργανισμού αλλά ακόμα και ωφελούμενοι, που πλέον έχουν ενηλικιωθεί, ανέτρεξαν στα καθοριστικά σημεία για την ανάπτυξη του οράματος που ξεκίνησε από το ημερολόγιο και την επιθυμία του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, και δεσμεύτηκαν για το μέλλον.

Η συνεισφορά του οργανισμού είναι ξεκάθαρη, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει από το 1995 έως σήμερα. Συνολικά, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει υποστηρίξει 1.728.626 παιδιά και τις οικογένειές τους, έχει μεγαλώσει 850 παιδιά στα 11 σπίτια του, έχει υποστηρίξει 268.979 παιδιά σε θέματα υγείας και ακόμα 1.224.925 παιδιά σε ζητήματα βίας, έχει σταθεί δίπλα σε 143.667 παιδιά για ζητήματα φτώχειας και έχει απαντήσει σε περισσότερες από 4.280.000 κλήσεις στις 3 γραμμές που διαθέτει για ζητήματα παιδικής προστασίας. Επίσης, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει ενεργήσει για 1.728 παιδιά σχετικά με ζητήματα εξαφάνισης. Η δράση του ανά τα έτη εμπλουτίζεται από περισσότερους από 12.000 εθελοντές, ενώ οι χορηγοί και οι υποστηρικτές του ξεπερνούν τις 15.000.

«Εμείς σήμερα σας διαθέτουμε ακόμη μια φορά όλες τις υποδομές μας, τις δυνατότητές μας, γιατί αυτό που γίνεται με το Χαμόγελο του Παιδιού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κοινωνία η οποία μας στηρίζει, μας προσφέρει τις δυνατότητες αυτές και εμείς το επιστρέφουμε αυτό στην κοινωνία αλλά με θεσμικό και επιστημονικό τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού στην τοποθέτησή του. Ανατρέχοντας στην ιστορία 25 ετών, ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε σημαντικές στιγμές και υπηρεσίες, τονίζοντας ότι «πάντα βασιζόμαστε στους επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι εργάζονται στο Χαμόγελο, δεν είναι εθελοντές», όπως και οι ψυχολόγοι, διασώστες, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, διερμηνείς που πλαισιώνουν τη δράση του. Μόνο για τις υπηρεσίες Υγείας συνεισφέρουν ακόμα τουλάχιστον 750 εθελοντές. «Όλα αυτά για να γίνουν, η αιτία, η αφορμή είναι ο Ανδρέας μου, ο οποίος ελπίζω να είναι υπερήφανος εκεί που βρίσκεται» είπε ο κ. Γιαννόπουλος, υπενθυμίζοντας πώς ξεκίνησε η προσπάθεια για την δημιουργία του Χαμόγελου του Παιδιού.

«Υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση όταν βλέπεις όλη αυτή τη διαδρομή και πώς ένας προσωπικός πόνος δημιουργήθηκε σαν χείμαρρος ορμής υπέρ της Πολιτείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας «ό,τι και να κάνει η Πολιτεία για το Χαμόγελο του Παιδιού δεν είναι αρκετό για όσα έχει προσφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού στην Πολιτεία». Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε για πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας ώστε «να λύνουμε προβλήματα» και ότι θα είναι «σύμμαχος» του οργανισμού. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η «αντίληψη» που διακατέχει τις δράσεις τής κυβέρνησης δεν θεωρεί «τον δημόσιο τομέα ως στενά κλειστό, κρατικό τομέα, ούτε ότι δεν μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες από αλλού», «με το θεσμικό πρόσημο που βάζει η Πολιτεία» και υπό «την ομπρέλα ενός εθνικού συστήματος», το οποίο, ωστόσο, «δεν χρειάζεται να είναι κρατικό». Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι θα επικαιροποιηθεί άμεσα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και του Χαμόγελου του Παιδιού, ώστε να συμπεριληφθούν «όσο πιο προοδευτικές δράσεις υπάρχουν για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας απρόσκοπτα και οι υπηρεσίες του υπουργείου να είναι δίπλα σας».

Η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη τόνισε τη συνεισφορά του Χαμόγελου του Παιδιού και το «πολύ σημαντικό έργο που παρέχεται, το έργο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των παιδιών» κάνοντας ειδική μνεία στο διάστημα που ίσχυσαν περιορισμοί της κυκλοφορίας στη χώρα μας. «Για εμάς στην κυβέρνηση, πρώτιστο μέλημα είναι η υποστήριξη των παιδιών, ένα μέλημα το οποίο εσείς το κάνετε πράξη» είπε η κυρία Ράπτη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία με το Χαμόγελο για την επέκταση της γραμμής 10306 για την ψυχική στήριξη σχετικά με την πανδημία. «Πρόθεσή μας είναι κάθε οργανισμός που έχει μια τεράστια εξειδίκευση να αποτελέσει ουσιαστικό συνεργάτη τα επόμενα χρόνια για την παροχή υπηρεσιών» όπως και στην ψυχική υγεία, υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας.

Εκπροσωπώντας τον Δήμο Αθηναίων και τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, η αντιδήμαρχος Κατερίνα Γκαγκάκη ανέφερε ότι ο οργανισμός «έβαλε στον χάρτη προβλήματα τα οποία ουδέποτε φανταζόμασταν μέχρι τη στιγμή που το Χαμόγελο του Παιδιού τους έδωσε υπόσταση συμβολικά, με την έννοια ότι αντιληφθήκαμε το μέγεθός τους και τη σημασία τους όλοι εμείς στους οποίους δεν είχε συμβεί ποτέ». Η αντιδήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος έχει «την πολλή μεγάλη χαρά» να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Χαμόγελου και έχει «δεσμευτεί ότι θα σταθεί δίπλα σε κάθε έργο, σε κάθε δράση, σε κάθε κίνηση στο πεδίο, δίπλα στα παιδιά, δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μάριος Θεμισοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σημειώνοντας ότι το Χαμόγελο του Παιδιού είναι «αναπόσπαστο μέρος τής λειτουργίας, δεν συμπληρώνει απλώς κάποια κενά, είναι ένα τμήμα του νοσοκομείου, ένα τμήμα του συστήματος Υγείας».

Ο Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας υπενθύμισε ότι «όταν μιλάμε για το Χαμόγελο του Παιδιού, εκεί που πρέπει να ανατρέξουμε πρώτα είναι στην κοινωνία και η μεγαλύτερη αναγνώριση που έχει το Χαμόγελο του Παιδιού είναι αυτή της κοινωνίας».

Εκ μέρους «του ίδιου του πρωθυπουργού» αλλά και των υπηρεσιών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Πρόνοιας, η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου είπε χαρακτηριστικά ότι εκφράζει «τις πιο θερμές ευχαριστίες» στο Χαμόγελο του Παιδιού, για «ένα έργο 25 ετών, που η Πολιτεία μαζί με το Χαμόγελο έχει καταφέρει να συνδράμει εκεί που πραγματικά υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη, στο κομμάτι της παιδικής προστασίας».

Αναφερόμενη στην παιδική προστασία η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε ότι πρόκειται για υψηλότατη προτεραιότητα του υπουργείου «έτσι ώστε κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στη χώρα μας σε ασφαλές περιβάλλον, να μπορεί να διαμορφώσει την προσωπικότητά του, να γνωρίσει και να αναπτύξει όπως το ίδιο θέλει τα ταλέντα του». Σταχυολόγησε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανήγγειλε από πολύ νωρίς την βαρύνουσα σημασία που δίνει στην παιδική προστασία» υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι «από την αρχή κάναμε σύνθημά μας, το “μια οικογένεια για κάθε παιδί” έτσι ώστε τα πιο ευάλωτα παιδιά, τα παιδιά που το Χαμόγελο γνωρίζει πολύ καλά» να επωφεληθούν ενεργειών για την «αποϊδρυματοποίηση» και «το καταφέραμε» μέσω του ενιαίου συστήματος υιοθεσιών-αναδοχών «από πολύ μικρή ηλικία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατέθεσε την εμπειρία που είχε από το Χαμόγελο του Παιδιού ο Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος χάρη στις ενέργειες του οργανισμού μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου νοσηλεύτηκε ως παιδί, κερδίζοντας τη μάχη για τη ζωή του, όταν κάθε ελπίδα στην Ελλάδα είχε χαθεί. «Υπάρχει ελπίδα», είπε ο κ. Σταμούλης, απευθυνόμενος μάλιστα στα παιδιά που έχουν κάποια  πάθηση, «από τη στιγμή που υπάρχει το Χαμόγελο του Παιδιού, υπάρχει ελπίδα».

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Θανάσης Παπαποστόλου, εκ μέρους της εταιρείας Παπαποστόλου η οποία με την ευκαιρία της εκδήλωσης, αναπνευστήρες και άλλον αναγκαίο εξοπλισμό ενώ βρίσκεται μεταξύ των διαχρονικών υποστηρικτών του οργανισμού.

Το «βραβείο Ανδρέας Γιαννόπουλος» παραδόθηκε στην οικογένεια του Χρήστου Ρέστου, σε μια εξαιρετικά συγκινητική στιγμή, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ως προέδρου του ΕΚΑΒ ξεκίνησε η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας με το Χαμόγελο του Παιδιού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ενώ τη συντόνισε η δημοσιογράφος Φωτεινή Γεωργίου.

Πηγή: www.epirusgate.gr