Στυτική δυσλειτουργία – Αίτια, συμπτώματα και θεραπείες που φέρνουν αποτέλεσμα!

Ως στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οριστεί η αδυναμία στύσης και διατήρησή της κατά τη σεξουαλική επαφή. Η δυσλειτουργία αυτή περιλαμβάνει πρόβλημα στην γενικά σεξουαλική ζωή από την ερωτική επιθυμία μέχρι και τον οργασμό.

Ποιοι πρέπει να συμβουλεύονται τον ανδρολόγο;

Όσοι άνδρες παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση, πλήρη αδυναμία εκσπερμάτισης, εμφανής μείωση των πρωινών στύσεων, αδυναμία εκδήλωσης στύσης και διατήρηση αυτής, θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον ουρολόγο ανδρολόγο.

Αίτια εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή αλλά και οργανικά αίτια και τις περισσότερες φορές στον συνδυασμό τους.

Άλλα αίτια είναι η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας και το καθημερινό ή εργασιακό άγχος. Επίσης μπορεί να υπάρχουν διαταραχές αγγειακές, νευρολογικές ή ο συνδυασμός τους.

Άλλη περίπτωση είναι η κατανάλωση φαρμάκων αντιυπερτασικών και αντικαταθλιπτικών. Το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ σαφώς συμβάλλουν στην αδυναμία επίτευξης στύσης.

Έχει βρεθεί ότι ορισμένες χρόνιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία στύσης. Αυτές είναι ο διαβήτης, η υπέρταση κ.α.

Διάγνωση

Πρώτο βήμα στη διάγνωση είναι η λήψη του πλήρους ιστορικού του ασθενούς και η εκτίμηση του ψυχολογικού του προφίλ. Η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται με εξετάσεις αίματος και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις όπως η μέτρηση ανδρικών ορμονών.

Πολύτιμη στέκεται και η μελέτη των νυκτερινών στύσεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Θεραπεία

Ο ουρολόγος – ανδρολόγος πρέπει να κάνει εξατομικευμένο έλεγχο του ασθενούς για να καταλήξει στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Εκτός από τα φάρμακα και την χειρουργική αντιμετώπιση που ίσως προταθεί, το δυσκολότερο κομμάτι για τον κάθε ασθενή είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής του, με υγιεινή διατροφή, ελάχιστο ή καθόλου κάπνισμα, απαλλαγή από άγχος κ.α.

Άλλες θεραπευτικές λύσεις είναι η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων ή οι χειρουργικές επεμβάσεις διαφόρων τύπων που επιλέγονται από τον κάθε ανδρολόγο ξεχωριστά.

Για ραντεβού με την ανδρολογική κλινική Αθήνας Androclinic, πατήστε εδώ.