Skip to content

Από νέο ρήγμα, νοτιότερα εκείνου του Τυρνάβου που ήταν γνωστό, προήλθε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος υπήρξε καθησυχαστικός, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής δοκιμάζονται, καθώς η γη «τρέμει» συνεχώς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόκειται για ένα ρήγμα (ρηξιγενή ζώνη) μήκους 6 χιλιομέτρων νότια του Τυρνάβου που ενεργοποιήθηκε τώρα. Τόνισε, δε, ότι σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν όλες οι ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται με τους σεισμούς, τόσο από τις δορυφορικές έρευνες όσο και τις επιτόπιες.

Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένουμε κάποια νέα δόνηση στη περιοχή της τάξεως των 6 Ρίχτερ, κατέληξε ο κ Λέκκας.

Σημειώνεται ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το έδαφος καταβυθίστηκε κατά 39 εκατοστά μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Μετασεισμοί συνεχίζουν να σημειώνονται συνεχώς στην περιοχή. Δεκάδες έχουν σημειωθεί μόνο σήμερα, Κυριακή, ακόμη και με χρονική απόσταση μερικών λεπτών. Ωστόσο, η έντασή τους είναι περί τα 2 έως 3 Ρίχτερ.

Ακόμη κι αυτό όμως είναι μια δοκιμασία για τους σεισμόπληκτους που νοιώθουν τη γη να τρέμει συνεχώς, με εκατοντάδες από αυτούς να έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης

Έντεκα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης κατέφθασαν το μεσημέρι της Κυριακής στα χωριά της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Εκατοντάδες πολίτες των οποίων τα σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα έχουν βρει προσωρινή στέγη σε τροχόσπιτα, κοντέινερ, ξενοδοχεία και σκηνές.

Τα φορτηγά μετέφεραν μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένων νερών και κουβέρτες από την Περιφέρεια Αττικής για την στήριξη των σεισμόπληκτων που δοκιμάζονται σκληρά.

Παράλληλα, επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε το πρωί της Κυριακής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές του θεσσαλικού διαμερίσματος και κυρίως στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας.

Ο Κώστας Αγοραστός ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς στους οικισμούς των τριών πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών θα καλυφθούν και επιπλέον ανάγκες των κατοίκων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πρώτοι οικίσκοι του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να φθάσουν στα πληγέντα χωριά εντός της εβδομάδας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδομής στους χώρους που θα τοποθετηθούν.

Ο κάθε οικίσκος έχει επιφάνεια 50 τ.μ. και θα είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαιτούμενα και θα συνδεθεί με ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση.

Σχεδόν 900 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Τουλάχιστον 898 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Οικονομική ενίσχυση σεισμόπληκτων Δήμων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση ξεκινά από τη Δευτέρα την κατάθεση ποσού ύψους 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες.

Ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε το χωριό Δαμάσι, στο δήμο Τυρνάβου, που δοκιμάστηκε σκληρά από τα πρόσφατα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ειδικότερα βρέθηκε στο χώρο του γηπέδου, όπου διαμένουν σεισμόπληκτοι και συνομίλησε με πολίτες.

Σε ότι αφορά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από το σεισμό χρειάζεται να έχουν την πολιτεία δίπλα τους. Τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους τρεις δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας προκειμένου να δοθούν τα πρώτα χρήματα ενίσχυσης στους πληγέντες και έχουμε συνεννοηθεί με τους δημάρχους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τα συνεργεία καταγραφής προκειμένου μέσα στη βδομάδα να έχουμε και την επιπλέον ενίσχυση που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών από τα 600 έως τις 6.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τις δαπάνες οικοσκευής».