«Ποιω την νησσαν» κοινως κανω την παπια

ΠΟΙΩ ΤΗΝ ΝΗΣΣΑΝ ΚΟΙΝΩΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ

Πάει το τερματίσαμε . Είναι δυνατόν οι εξ ανατολών γείτονές μας να εξοπλίζονται με τελευταίου τύπου όπλα , να κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές μας , να εισβάλλουν σε άλλο κράτος έστω και μακριά από μας κι εμείς να παρακολουθούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε γύρω μας ; Ο Ερντογάν απασφάλισε και απειλεί όλο τον κόσμο κι εμείς παριστάνουμε τους έκπληκτους και προσποιούμαστε τους έστω φαινομενικά ψύχραιμους και αδιάφορους κι ας μας διεμβολίσανε ένα σκάφος κι ας αιχμαλωτίσανε δύο ανυποψίαστους (;) στρατιωτικούς μας κι ας παρενοχλούνε ελικόπτερα κι αεροπλάνα που μεταφέρουν την ηγεσία του στρατού μας!
Η Τουρκία πάει να αγοράσει F35 τα πιο εξελιγμένα αεροπλάνα και τους S 400 τα τέλεια αντιαεροπορικά κι εμείς ψύχραιμα … περιμένουμε τον Σώρα να μας απαλείψει το χρέος . Και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι μας ψεκάζουν .
Είναι κι αυτό μία τακτική η πιο συνηθισμένη στη χώρα μας, να ποιείς την νήσσαν κι ότι ήθελε προκύψει. Μπορείς να ανοίγεις όλα τα θέματα και να αφήνεις να κυλήσουν οι εξελίξεις από μόνες τους κι όταν φτάσεις στο απροχώρητο πετάς και το χαρτί των εκλογών σαν βόμβα κρότου – λάμψης για να θολώσεις τα νερά με παντιέρα το ασύλληπτο σλόγκαν « ας αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός », δηλαδή πατάτες με τη ρίγανη και « την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια».
Είναι σαν αυτές τις συμβουλές του τύπου να κάνουμε την πάπια όταν μπαίνει ο κλέφτης σπίτι μας για να γλυτώσουμε τη ζωή μας, που ακούμε τις τελευταίες μέρες από την τηλεόραση.
Οι όψιμοι λεονταρισμοί του Υπουργού Άμυνας δεν είμαι σίγουρος ότι πείθουν πολλούς ότι είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την διαρκώς αυξανόμενη Τουρκική επεκτατική πολιτική, που μεθυσμένη από την προέλασή της σε βασανισμένα από τους συνεχείς βομβαρδισμούς και ανυπεράσπιστα σχεδόν μέρη , είναι έτοιμη να λύσει το ζωνάρι της και στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με πατριωτικές κορώνες μόνο δεν εμψυχώνεται ο λαός , θέλει και σοβαρότητα και υποδομές.
«Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο » έλεγαν οι αρχαίοι προγονοί μας κι εμείς έπρεπε να ενστερνιστούμε το δόγμα του Ισραήλ ότι ανα πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι σε πολεμικά σχέδια , καταλόγους επιστράτευσης , ετοιμοπόλεμου υλικού, εκπαίδευσης όλου του πληθυσμού για να γνωρίζει ο εσαεί κακός γείτονας ότι κάθε πολεμική του απόπειρα στα νησιά που ορέγεται θα αποτύχει οικτρά.
Με την ελαφρότητα που μας διακρίνει δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνεται ο καθένας μας στο αμείλικτο ερώτημα « είσαι σίγουρος ότι θέλεις να πολεμήσεις ; » όταν πρωτίστως μας ενδιαφέρει η εξόφληση του λογαριασμού του κινητού και το τρολάρισμα στο ιντερνετ.
Θα μου πείτε ότι αν συμβεί το απευκταίο , στο τέλος θα λειτουργήσει το Ελληνικό φιλότιμο και ο πατριωτικός ενθουσιασμός του μολών λαβέ , αλλά θα ήταν πιο φρόνιμο να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι να έχουμε και πέντε καινούργια όπλα στα χέρια μας , να ξέρουμε να τα χειριζόμαστε και να γνωρίζει ο καθένας το ρόλο του σε παρόμοιες καταστάσεις. Γιατί είμαστε λίγοι και οι άλλοι μυριάδες που με την καθοδήγηση του σουλτάνου ορέγονται να γίνουν παγκόσμια δύναμη.
Πλανώνται όσοι βαυκαλίζονται ότι θα μας υπερασπιστούν οι σύμμαχοί μας , όταν η καθημερινή πρακτική αποδεικνύει ότι θα λειτουργήσουν ως Πόντιοι Πιλάτοι με τη λογική «βρείτε τα μεταξύ σας ». Η πολιτική του εκκρεμούς από την Αμερική στη Ρωσία και τούμπαλιν που εφαρμόζει ο σουλτάνος του δίνει ασυλία στο survivor του πολιτικού παιχνιδιού. Την μόνη πίεση που αισθάνεται και πονάει είναι αυτή που προέρχεται από την αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας του από τις Αγορές, γιατί γνωρίζει ότι αν στοχεύσουν πάνω του, όσες δημόσιες επενδύσεις και να κάνει, δεν γλυτώνει την κατάρρευση και την καταστροφή.
Χρήματα δεν μας περισσεύουν για εξοπλισμούς όταν οι φόροι για να ξοφλήσουμε τους ξένους καλά κρατούν , αλλά ας έχουμε υπόψη μας αυτό που έλεγαν οι Ρωμαίοι ότι ο καλλίτερος φόρος είναι η οικονομία.
Όσο κι αν έχουμε γονατίσει οικονομικά δεν δικαιούμαστε να «κάνουμε την πάπια » στην εξ ανατολών αέναη απειλή αν θέλουμε ακέραια την έτσι κι αλλιώς μικρή πατρίδα μας και στο κάτω – κάτω είναι απίστευτα στενάχωρο να καταπίνεις προσβολές.

Αρτα 31.3.2018

Πάρις Κονιτσιώτης