Skip to content

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον – τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ)  και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιείται είναι η εμβληματική ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει γίνει επίσης μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για την προώθηση της προόδου όσον αφορά τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των παρακάτω Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: 1. Τέλος στη φτώχεια σε όλες τις μορφές της παντού, 2. Τερματισμός της πείνας, επισιτιστική ασφάλεια και βελτιωμένη διατροφή, προώθηση βιώσιμης γεωργίας, 3. Εξασφάλιση της υγείας και προαγωγή της ευημερίας για όλους, 4. Διασφάλιση της  χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης εκπαίδευσης και προώθηση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους, 5. Επίτευξη της ισότητας των φύλων, 6. Διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού για όλους, 7. Διασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους, 8. Προώθηση της βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, της πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, 9. Δημιουργία ανθεκτικών υποδομών, προώθηση βιώσιμης εκβιομηχάνισης και καινοτομίας, 10. Μείωση της ανισότητας εντός και μεταξύ των χωρών, 11. Ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις, 12. Εξασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής, 13. Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της, 14. Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων, 15. Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της αειφόρου χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημοποίησης.

«Στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, στον γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, όμως υπάρχει Μόνο Μία Γη», αναφέρει ο ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Υπό αυτό το σύνθημα, πραγματοποιούνται δράσεις και εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την προστασία του πλανήτη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την ενεργοποίηση των κυβερνήσεων για νέες, περισσότερες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Το σύνθημα «Μόνο Μία Γη» που προκρίθηκε φέτος, τονίζει την ανάγκη η ανθρωπότητα να ζει στο εξής βιώσιμα και σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής. Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, στην επίσημη ιστοσελίδα του, αυτή τη στιγμή η Γη αντιμετωπίζει «μια τριπλή, πλανητική, έκτακτη ανάγκη»: Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση, η απώλεια οικοτόπων και άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση, Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας. «Η διέξοδος από αυτό το δίλημμα είναι να μεταμορφώσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για να τις κάνουμε χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιες και πιο συνδεδεμένες με τη φύση. Πρέπει να περάσουμε από το στάδιο στο οποίο βλάπτουμε τον πλανήτη, στη θεραπεία του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο αν ήταν ειλικρινές και δεν ενείχε μεγάλη δόση υποκρισίας, δεδομένου ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που ζητούν την δραστηριοποίηση όλων μας και την επίδειξη ατομικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι οι ίδιες που επιτρέπουν στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να μολύνουν το περιβάλλον αυτό, να διογκώνουν την καταναλωτική μανία που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών και απομύζηση των φυσικών πόρων, σε όλο και περισσότερη χρήση αντικειμένων που καταστρέφουν λίγο-λίγο το κλίμα αλλά και όλο τον πλανήτη Γη. Αντιγράφω από άρθρο του Γ. Παπασωτηρίου στο διαδίκτυο: «Κι όμως οι καταστροφείς με περισσή υποκρισία ζητούν, σήμερα όπως κάθε χρόνο, τη σωτηρία του περιβάλλοντος, τη σωτηρία της ζωής! Καταστροφείς και… σωτήρες οι ίδιοι! Μέτρα, όμως, σημαίνει όρια και ο μανιακός καπιταλισμός έχει χάσει τα φρένα του, έχει ξεχάσει να σταματά. Γι’ αυτό δεν μπορεί να δώσει λυσιτελή απάντηση στο πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής, γιατί είναι αυτός που την προκαλεί […]Ο μανιακός για κέρδη καπιταλισμός ζητάει ολοένα και περισσότερα δέντρα, κι άλλες αποψιλώσεις, κι άλλες ανεμογεννήτριες, κι άλλες ζωές, ανθρώπινες και μη. Ήδη ένας νέος κοινωνικός μεσαίωνας είναι ante portas με πρόσχημα τον «πράσινο» και τον «ψηφιακό» καπιταλισμό. Γι’ αυτό η οικολογία και η κοινωνική δικαιοσύνη συνδέονται πλέον στενά […]»

Οι απλοί άνθρωποι του καιρού μας, έχουν λίγο-πολύ μάθει να συμπεριφέρονται ως πολίτες, παρότι αντιμετωπίζονται από την κεντρική εξουσία μάλλον ως υπήκοοι. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ανάγκης επιδεικνύουν και ατομική ευθύνη και υψηλό αίσθημα καθήκοντος και το ίδιο θα πράξουν (αν δεν το πράττουν ήδη), όπως αποδείχτηκε με την εξαιρετικά γρήγορη προσαρμογή όλων στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και των πάσης φύσεων πλαστικών τσαντών. Ας επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα οι πολιτικοί μας ηγέτες (όχι μόνο της Ελλάδας) και ας πάψουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα σε κάθε επέτειο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος!