Skip to content

Ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μας τις τελευταίες μέρες είναι οι μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της, αλλά, κυρίως στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και περιβαλλοντικής σημασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής, την Κυριακή 24 του μηνός, «Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα». Οι πυροσβεστικές αρχές γνωρίζουν τη δυσκολία του πράγματος, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση, δυσχερή γεωμορφολογία του εδάφους, απότομες κλίσεις και το πιο σημαντικό, συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην περιοχή «εεπιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων και μηχανημάτων.  Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί  σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα».

Είναι υπερβολική η τέτοια κινητοποίηση; Ανεπιφύλακτα θα απαντούσαμε πως όχι. Καταρχάς διότι είναι ζωτικής σημασίας η διάσωση των δασών. Σύμφωνα με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής. Παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή μας οξυγόνο ενώ δεσμεύει το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα. Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα. Η μείωση της έντασης είναι ανάλογη με το είδος των δένδρων και την πυκνότητά τους. Σε δάσος με πεύκα φτάνει το 50% ενώ σε δάσος με οξιές στο 90%. Αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες: μειώνει τις μεγάλες, αυξάνει τις μικρές και παρεμποδίζει το σχηματισμό δροσιάς και πάχνης. Το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και παρεμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία. Έτσι το καλοκαίρι π.χ. η θερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου από ό,τι στην ύπαιθρο .Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς ουσίες. Σ’ ένα χρόνο ένα στρέμμα δάσους απορροφά πάνω από 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει σε οξυγόνο. Μειώνει την ένταση του ανέμου και τους θορύβους, αυξάνει τις βροχές, αλλά συγκρατεί το νερό τους ώστε να μη διαβρώνει το έδαφος, αυξάνοντας τα υπόγεια νερά. Παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα του νερού, ενεργεί σαν μικροβιολογικό χημικό και φυσικό φίλτρο του νερού. Το δάσος, όμως, αποτελεί και το φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκουν τροφή και χώρο διαβίωσης πλειάδα ζωντανών οργανισμών. Γενικά το δάσος με τις διάφορες λειτουργίες του: Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας, εμποδίζει τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων, βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση, εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας.

Ειδικά το δάσος της Δαδιάς είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας. Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο.

Τέτοιας σημασίας περιβαλλοντικά μνημεία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν. Αλλά και κανένα άλλο αντίστοιχης αξίας δάσος δεν θα πρέπει να κινδυνέψει είτε από φωτιά είτε από ανθρώπινη απληστία. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Γράφει ο

Κώστας Κωσταβασίλης