Skip to content

Μαζική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, την Κυριακή 21 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο Άρτας. Στο κάλεσμα της ΟΑΣΝΑ ανταποκρίθηκαν πολλοί φτωχομεσαίοι αγρότες του νομού, καθώς καιαντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρεβέζης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Σπύρο Κλινάκη καιαντιπροσωπία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Άρτας.

Στην εισηγητική ομιλία η ΟΑΣΝΑ κάλεσε τους φτωχομεσαίους αγρότες να βγουν στους δρόμους του αγώνα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί και στηρίζεται από δεκάδες Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν και στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η ζωή των αγροτών τσακίζεται καθημερινά από το μεγάλο κόστος παραγωγής, τη φοροληστεία, τις πενιχρές αποζημιώσεις όταν κι αυτές δίνονται, ενώ τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα βάζοντας πρόσθετα εμπόδια στην επιβίωση των αγροτών. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα αγροτών που πωλούν τα ζώα τους, γιατί η τιμή του γάλακτος συνεχώς μειώνεται από τις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής με διάφορες δικαιολογίες, όπως ποιότητα, ποσότητα κλπ που συμφέρει μόνο τους μεγαλοπαραγωγούς, η “κλοπή” του ιδρώτα τους από τους μεσάζοντες, οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων κλπ.
Οι αγρότες και στην Άρτα έχουν βγάλει συμπέρασμα ότι δε μπορούν να περιμένουν σωτήρες. Ο δικός τους αγώνας τα προηγούμενα χρόνια μέσα από το στήσιμο μπλόκων και άλλων μορφών πάλης είναι που έφερε όποιες κατακτήσεις. Η μοιρολατρία ότι τίποτα δε γίνεται σπάει στην πράξη, τόνισαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ Βαγγέλης Μπέτσας και το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΝΑ Δημήτρης Ξυλογιάννης. Τόνισαν ακόμη ότι η σημερινή σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν πολλοί νέοι σε ηλικία αγρότες, καθώς και πολλοί που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή δείχνει τις δυνατότητες για δυναμικές κινητοποιήσεις. Τέλος κάλεσαν τους αγρότες σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε είδους επιθέσεις που μπορεί να δεχτούν, να τις αποκρούσουν με το δυνάμωμα του αγώνα τους και τη συμμαχία με τους εργάτες.
Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε ο Σπύρος Κλινάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρεβέζης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι πολλοί θα προσπαθήσουν όπως και τα προηγούμενα χρόνια να διασπάσουν τον αγώνα των αγροτών βάζοντας κάθε είδους ταμπέλες σε αυτό.  Κοινό σημείο του αγώνα τους είναι η πάλη για την επιβίωση απέναντι στις κατευθύνσεις ΕΕ-κυβέρνησης για συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, τσιφλικάδων. Τέλος κάλεσε την ΟΑΣΝΑ στη σύσκεψη που πραγματοποιεί η ΟΑΣΠ σήμερα Δευτέρα στο κοινοτικό κατάστημα στον Ωρωπό Πρεβέζης στις 8μμ.
Στη συνέχεια παρέμβαση πραγματοποίησε ο Στράτος Καλώνης, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, ο οποίος τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο Άρτας που αποτελεί στήριγμα του ΠΑΜΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των φτωχομεσαίων αγροτών ενισχύοντας έτσι τη συμμαχία που είναι ανάγκη σήμερα να μεγαλώσει, καθώς τα προβλήματα έχουν κοινή ρίζα την επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οι αγώνες που δόθηκαν από κοινού με τους αγρότες του νομού όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ για τα συμφέροντα των εργοδοτών θα συνεχιστούν.
Η σύσκεψη της ΟΑΣΝΑ αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίου στην Άρτα την Παρασκευή 26 Γενάρη στις 10.30πμ, με σημείο συνάντησης τη γέφυρα της Άρτας.