Skip to content

ekthesi_morali_kato_athamanio(ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΑΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ)

Μία από τις πολλές ελλέιψεις που έχει η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά μας στα σχολεία, είναι αυτή της απουσίας ουσιαστικά αισθητικής και καλλιτεχνικής διαπαιδαγώγησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είνια γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά ζητήματα ότι η αισθητική αγωγή υπάρχει ως αυτόνομο μάθημα στα δημοτικά σχολεία, εντάσσεται στο πρόγραμμα των γυμνασίων για δύο ώρες εβδομαδιαίως (1 ώρα μουσική και 1 καλλιτεχνικά) και υφίσταται μόνον ως μάθημα επιλογής της Α΄ Λυκείου στα Γενικά Λύκεια. Τομ γεγονός αυτό δηλώνει μια σαφή υποτίμηση των μαθημάτων αισθητικής αγωγής από την επίσημη πολιτεία. Αναφέρομαι, βεβαίως, στα μαθήματα που αφορούν τη μουσική, το θέατρο και, κυρίως, τα εικαστικά. Από πολλούς θεωρούνται ως μαθήματα ήσσονος σημασίας σε σχέση με άλλα (τα λεγόμενα πρωτεύοντα) μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, τα φυσικά, η γλώσσα, όμως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.

Στην αρχαιότητα τα μαθήματα αισθητικής αγωγής ήταν μέσα στα κύρια μαθήματα που έπρεπε να διδάσκονται οι νέοι, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σπάρτη. Αυτό ήταν για τους αρχαίους προγόνους μας απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι η προσφορά της αισθητικής αγωγής στον άνθρωπο είναι πολλαπλή και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Η αισθητική αγωγή διαμορφώνει το αισθητικό κριτήριο του ανθρώπου, έτσι ώστε να μπορεί να διακρίνει το ωραίο από το άσχημο, το τέλειο από το ημιτελές, το καλό από το κακό. Κι αν κάποιος μπορεί να πει ότι για όλα αυτά το κριτήριο για τον καθένα είναι υποκειμενικό, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως με τη βοήθεια της σχετικής διαπαιδαγώγησης ο καθένας μας μπορεί να διαμορφώσει το κατάλληλο υπόβαθρο έτσι ώστε να μπορεί να έχει δική του άποψη για όσα του παρουσιάζονται ως δήθεν Τέχνη. Πολύ περισσότερο είναι αυτό αναγκαίο στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί η έλλειψη γούστου, όπου το κιτς παρουσιάζεται ως άποψη, όπου η καλαισθησία έχει εξοβελιστεί από την καθημερινή μας ζωή και τα παιδιά μας μεγαλώνουν με εικόνες τύπου πόκεμον, μάνστερς χάι, με δρακουλίστικες φάτσες και ποικιλία ασχήμιας σε κάθε της έκφανση. Πώς μπορλούν τα παιδιά μας να ξεχωρίσουν το θετικό από το αρνητικό όταν δεν τα μαθαίνουμε να έχουν κάποιο (θετικό) κριτήριο για τα πράγματα; Και πώ; θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο κριτήριο αν δεν τα βοηθήσουμε μέσα από την αισθητική τους διαπαιδαγώγηση; Να κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τουε υπεύθυνους της εκπαίδευσής μας.

Στο μεσοδιάστημα ο καθένας από εμάς θα πρέπει να προσπαθήσει να αναπτύξει την αισθητική του και τις γνώσεις του σχετικά με τα εικαστικά κυρίως (δεδομένου ότι για τη μουσική και το χορό υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές σχολές όπου απαυθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες, ενώ οι θεατρικές παραστάσεις κατά μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ενισχύουν την θεατρική παιδεία), με όποιον τρόπο μπορεί. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν σε μεγάλο  βαθμό πρωτοβουλίες όπως αυτή του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης και του ιδρυτή του, εικαστικού καλλιτέχνη, Βασίλη Σταύρου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κάτω Αθαμάνιο το Σάββατο που μας πέρασε και ήταν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγραφο, Γιάννη Μόραλη, με καταγωγή από την Άρτα. Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή βίντεο αφιερώματος στη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου και δασκάλου (ο Μόραλης υπήρξε καθηγητής στην ΑΣΚΤ και δάσκαλος του Βασίλη Σταύρου), με ερμηνευτικές παρεμβάσεις από το Βασίλη Σταύρου, σε ένα κατάμεστο χώρο στην προσωρινή έδρα του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης, με ένα ακροατήριο που παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή. Ήταν μια εξαιρετικά αξιόλογη πρωτοβουλία σε μια χρονιά στην οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Μόραλη, ο οποίος ήταν εκ μητρός αρτινός.

Ο Μόραλης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1916 στην Άρτα και ήταν διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος της λεγόμενης «γενιάς του ’30». Το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών, έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Το 1936 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών και τον επόμενο χρόνο, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε για τη Ρώμη. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου φοίτησε και παρακολούθησε μαθήματα νωπογραφίας, και τοιχογραφίας. Παράλληλα εγγράφηκε στην École des Arts et Metiers, για τη σπουδή του ψηφιδωτού. Το 1947 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της προπαρασκευαστικής τάξης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.Το 1949 μαζί με αρκετούς ακόμα Έλληνες ζωγράφους, συμμετείχε στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός», ενώ συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της στο Ζάππειο, το 1950. Από το 1954, ξεκίνησε η συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ενώ αργότερα συνεργάστηκε και με το Εθνικό Θέατρο.Το έργο του Μόραλη περιλαμβάνει επιπλέον εικονογραφήσεις βιβλίων των ποιητών Ελύτη και Σεφέρη, εξώφυλλα δίσκων μουσικής, γλυπτά, τοιχογραφίες καθώς και σκηνικά και κουστούμια για το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και τα μπαλέτα του Ελληνικού Χοροδράματος. Στα πιο γνωστά του έργα συγκαταλέγονται οι διακοσμήσεις της ΒΔ και της ΝΑ πλευράς του Ξενοδοχείου Χίλτον της Αθήνας, και οι συνθέσεις του στον σταθμό Πανεπιστημίου του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Αθήνας. Ο Μόραλης τιμήθηκε πρώτη φορά με βραβείο ζωγραφικής το 1940. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος, χρυσό μετάλλιο στην Διεθνή Έκθεση του Μονάχου, Αριστείο των Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 2009.

Ο Βασίλης Σταύρου (ή Σταύρος) γεννήθηκε στο Κάτω Αθαμάνιο της Άρτας το 1951. Σε ηλικία 15 ετών δημιουργεί τα πρώτα του νεανικά έργα. Στην Άρτα παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής.Το 1969 μετακομίζει στην Αθήνα.Εισάγεται στην Α.Σ.Κ.Τ. Στη σχολή συναντά το ζωγράφο και δάσκαλο Γ.Μόραλη, ο οποίος γνώρισε τη δουλειά του κι ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα γι` αυτήν. Συνεχίζει με κρατική υποτροφία. Μαθαίνει τεχνικές χαρακτικής με τον Κ.Γραμματόπουλο και προσλαμβάνεται ως βοηθός στο ατελιέ του. Το 1972 έρχεται σε ρήξη με τον δάσκαλό του για θέματα τέχνης, χάνει την υποτροφία του και συνεχίζει τη ζωγραφική του με τη στήριξη του Γιάννη Μόραλη. Αποφοιτά το 1974 με δύο επαίνους στη χαλκογραφία. Το 1977 αρχίζει να μελετά την καλλιτεχνική μεταξοτυπία (serigraphie). Μαζί με τον Απ.Πειρουνίδη ιδρύει ειδικό εργαστήριο το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1993. Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Γκίκας, ο Τσαρούχης, ο Νικολάου, ο Μόραλης ο Σπυρόπουλος,ο Κεσσανλής, ο Τέτσης κ.ά. για την δημιουργία καλλιτεχνικών μεταξοτυπιών. Το 1994 ιδρύει το “Εικαστικό Εργαστήριο” όπου δίδαξε το σχέδιο και τη ζωγραφική μέχρι το 2006. Από το 1993 μέχρι το 2009 εφαρμόζει στη ζωγραφική μία δική του τεχνική, τη φωτοϋδρογραφία, με ακριλικά γαλακτώματα, τέμπερες, σκόνες και κάρβουνο. Επιστρέφει το 2010 στη γενέτειρά του και ιδρύει το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, που σηματοδοτεί έτσι μία νέα θεώρηση των καλλιτεχνιών πραγμάτων για τον ίδιο αλλά και τον τόπο.

Η πρωτοβουλία του Βασίλη Σταύρου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, πολύ περισσότερο που απευθύνεται στον τόπο του, την ιδιαίτερή του πατρίδα, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και που μπορεί να αποτελέσει και πόλο έλξης για πολλούς ενδιαφερόμενους, όπω;ς τόνισε και ο καταξιωμένος καλλιτέχνης στην παρουσίαση που ξεκίνησε την εκδήλωση. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να ενισχυθεί η πρωτοβουλίσ συτή με όποιον τρόπο είναι δυνατόν. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από τα εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στον Μόραλη, η οποία θα λειτουργεί μέχρι τις 21 Αυγούστου. Ας σπεύσουν όλοι όσοι μορούν, για να δουν έργα του μεγάλου δασκάλου από κοντά!