Κιρσοκήλη και γονιμότητα – Συμπτώματα και θεραπεία

Κιρσοκήλη ονομάζουμε την ελικοειδή διάταση των φλεβών στους όρχεις που φτάνει μέχρι το επίπεδο της φλεβικής ανεπάρκειας. Όταν οι βαλβίδες των φλεβών υπολειτουργούν, συμβαίνει παλινδρόμηση του αρτηριακού αίματος εσωτερικά των όρχεων. Το αίμα αυτό λιμνάζει και στη συνέχεια δημιουργεί την κιρσοκήλη.

Η κιρσοκήλη αφορά το 15% του ανδρικού πληθυσμού και θεωρείται συγγενής διαταραχή, δηλαδή ο άνδρας γεννιέται με αυτή, με ένα επίσης μεγάλο ποσοστό να παρουσιάζει υπογονιμότητα, αφού το περιβάλλον του όρχι είναι διαταραγμένο.

Συμπτωματολογία

Η κιρσοκήλη αφορά κυρίως τον αριστερό όρχι αλλά μπορεί και τους δύο μαζί. Θεωρείται σε γενικές γραμμές μία ύπουλη νόσος, επειδή δεν δίνει συμπτώματα και μπορεί να εξελίσσεται χωρίς ο ασθενής να το καταλαβαίνει.

Όποτε υπάρχουν συμπτώματα αφορούν ένα αίσθημα βάρους στον όρχι συνοδευόμενο με πόνο. Διαφορετικά ο άνδρας το καταλαβαίνει επειδή δεν μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να τεκνοποιήσει. Σύμφωνα με μελέτες η αδυναμία τεκνοποίησης με κιρσοκήλη σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι άντρες επιλέγουν την πατρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ότι παλιότερα.

Θεραπεία κιρσοκήλης

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης είναι κατ’ αποκλειστικότητα χειρουργική. Στη διάρκεια της επέμβασης απολινώνονται οι φλέβες, χωρίς την ύπαρξη τραυματισμών ή συνηθισμένων επιπλοκών όπως η υδροκήλη που αφορά τη συλλογή υγρού γύρω από τον κάθε όρχι.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στην κανονική του ζωή, έχοντας μία γρήγορη ανάρρωση. Το μόνο που χρειάζεται είναι για δύο εβδομάδες να προσέχει με τα βάρη. Καλό είναι αυτές τις ημέρες να μην έρχεται σε ερωτική επαφή με τη σύντροφό του.

Κλείστε ραντεβού στο ανδρολογικό ινστιτούτο Αθηνών

Το έμπειρο προσωπικό των ιατρών που πλαισιώνουν το ιατρικό κέντρο αντιμετωπίζει με τεράστια ποσοστά επιτυχίας την κιρσοκήλη, θεραπεύοντας 100% κάθε άνδρα. Χωρίς κανένα περιθώριο επιπλοκής!

Μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ανδρολογικού ινστιτούτου andrologia.grκαι βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε τόσο για την επικοινωνία με τους γιατρούς όσο και για παθήσεις που αφορούν τη γονιμότητα, τη σεξουαλική υγεία και το ουρογεννητικό σύστημα.