Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου 2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας φιλοξένησε την Εθνική Λυρική Σκηνή και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία» του τομέα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων του οργανισμού.
Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των εφήβων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας. Η εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της όπερας, σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με τον χώρο, αλλά και η ενθάρρυνση του καλλιτεχνικού πειραματισμού και της ανακάλυψης μέσα από την πολυεπίπεδη και διακαλλιτεχνική φύση του είδους της όπερας, είναι κεντρικοί άξονες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία είναι εδώ για να συστήσει την όπερα ως ένα δίκτυο ανάλογο της σχολικής κοινότητας, όπου η συνομιλία, το «μοίρασμα» και το αίσθημα του ανήκειν είναι δομικά συστατικά της ελεύθερης έκφρασης, της εξέλιξης και της ανάπτυξης.(Σημείωμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)
Την πρώτη μέρα της δράσης οι εκπαιδευτές/τριες του προγράμματος μαζί με μέλη της ορχήστρας και κάποιους/ες μονωδούς, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και πραγματοποίησαν 4 διαφορετικά εργαστήρια: ομαδικού τραγουδιού, μουσικής και ηχοτοπίων, εικαστικών και σκηνογραφίας και ρυθμικής απαγγελίας, υποκριτικής και κίνησης. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια (4 διδακτικές ώρες) πραγματοποιούνται με πολλαπλούς εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς στόχους, όπως είναι η γνωριμία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών με τη διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικού υλικού για μια παράσταση όπερας, η μετάδοση εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθοδολογιών σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και η εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων σε τομείς της όπερας. Επιπλέον, τα εργαστήρια έχουν στόχο να προετοιμάσουν τους μαθητές για την ενεργή καλλιτεχνική συμμετοχή τους στην παράσταση.
Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν την όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, βασισμένο στο πρωτότυπο ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ [Henri Meilhac] και Λυντοβίκ Αλεβύ [Ludovic Halévy], και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η Ελένη, η Ωραία Ελένη, αυτό το πρόσωπο που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στα σχολικά βιβλία, με μια ιστορία που αλλάζει, διαμορφώνει και διαμορφώνεται διαφορετικά μέσα στα χρόνια, είναι το κεντρικό πρόσωπο της όπεράς μας. Αυτή τη φορά τη συναντούμε μέσα από την όπερα. Η υπόθεση βασίζεται στον ελληνικό μύθο, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί της Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ και τον Νίκο Αποστολόπουλο για τη χρήση της αίθουσας «Διώνη» και όλη την συνεργασία, το Επιμελητήριο Άρτας, τον Δήμο Αρταίων και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την παροχή ενημερωτικού υλικού που προσφέραμε στα φιλοξενούμενα μέλη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας και τον πρόεδρό του κ Κώστα Σακκά για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και μαθητριών μας στο χώρο της συναυλίας.
Τέλος ευχαριστούμε όλα τα μέλη του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία» και το τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές δράσεις» για την προσφορά του εξαιρετικά σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολείο μας.