Η Περιφέρεια Ηπείρου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών

Αξιόλογη η παρουσία των αιρετών γυναικών της Περιφέρειας Ηπείρου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσαν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας της ΕΝΠΕ, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Η κα Γιούλα Μητροκώστα, Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Ηπείρου και αναπληρώτρια Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, συντόνισε την Γ’ Συνεδρία με θέμα «Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών», με αξιόλογες εισηγήσεις και συμπεράσματα.

Στο συνέδριο αναλύθηκαν επίσης θέματα αναφορικά με τις «Πολιτικές Ισότητας στην Αυτοδιοίκηση. Ευρωπαϊκές πρακτικές και ελληνική πραγματικότητα», την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων και σε θέσεις ευθύνης, αλλά και θέματα όπως η «Ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων: Είναι τελικά θέμα ποσόστωσης;».

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα Φωτεινή Κούβελα μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την επικείμενη επικύρωση και ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας γνωστής και ως «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου οι περιφερειακές σύμβουλοι κα Κέλλυ Καραμάνη από την Π.Ε. Ιωαννίνων και η κα Αναστασία Τάσιου-Σίμου από την Π.Ε. Άρτας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «Η ισότητα των φύλων δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή χάνουν οι άνδρες, κερδίζουν οι γυναίκες ή το αντίστροφο. Είναι win-win situation, δηλαδή κερδίζουν όλες και όλοι».