Skip to content
Η Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου ή Κάτω Παναγία, κτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Δούκα Κομνηνό, Δεσπότη του Δεσποτάτου της Ηπείρου
Picture


Την εποχή της Τουρκοκρατίας επονομάζεται “Παναγία της Βρύσεως” επειδή βρισκόταν κοντά σε κάποια βρύση. Το σιγίλλιο του Πατριάρχη Ιερεμίου Β’ (1591) αναφέρει ότι η Μονή Κάτω Παναγιάς είχε προσαρτήσει ως μετόχι τη Μονή της Παρηγορήτισσας.

Το όνομα Κάτω Παναγιά, δόθηκε στη μονή για να διακρίνεται σε σχέση με την Παρηγορήτισσα, η οποία είναι κτισμένη σε ψηλότερο επίπεδο απ΄αυτό της μονής. Είναι ένα από τα τρία μοναστήρια που ο Μιχαήλ έχτισε ως ένδειξη της ειλικρινούς μετανοίας του (όπως μας πληροφορεί ο βιογράφος της Αγίας Θεοδώρας Ιώβ μοναχός (ιζ΄ αιων.) για τη συζυγική απιστία στην οποία περιέπεσε με μία αρτινή αρχόντισσα, την Γαγγρινή, από τη οποία μάλιστα απέκτησε και δύο νόθους γιούς. Οι άλλες δύο μονές είναι της Παναγίας των Βλαχερνών, στο ομώνυμο χωριό του δήμου Βλαχέρνας και του Αγίου Γεωργίου, όπου και ο σημερινός ναός της Αγίας Θεοδώρας εντός της πόλεως της Άρτας. Σε αυτή την τελευταία μάλιστα η Αγία Θεοδώρα έζησε ως μοναχή τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της μέχρι και της κοιμησεώς της το 1280, οπότε και η μονή μετονομάστηκε σε μονή της Αγίας Θεοδώρας.

Στη Διεθνή Έκθεση της Ρώμης

Το 1910 ο φωτογράφος Carl Siele επισκέφτηκε την Ελλάδα και φωτογράφισε Βυζαντινά μνημεία για να προβληθούν στην Διεθνή Έκθεση της Ρώμης.

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε  δείχνουν την Μονή της Κάτω Παναγιάς μέσα από τον φακό του Carl Siele και εκτέθηκαν στην Διεθνή Έκθεση της Ρώμης το 1911.

Picture

Το εσωτερικό του ναού
Picture

Η Μονή της Κάτω Παναγιάς, άποψη από τα ανατολικά
Picture

Η Μονή της Κάτω Παναγιάς, άποψη από τα νότια
Picture

Η Μονή της Κάτω Παναγιάς, άποψη από τα νοτιοανατολικά