Skip to content

Ο Χριστός διέσχισε τη θάλασσα της Γαλιλαίας και ήλθε στην περιοχή των Γαδαρηνών (ή Γεργεσηνών ή Γερασηνών), απέναντι από την Καπερναούμ. Εκεί συνάντησε και θεράπευσε ένα δαιμονισμένο άνθρωπο, που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση λόγω της κατοχής του από πλήθος πονηρών πνευμάτων. Ο ταλαίπωρος εκείνος δεν έμενε σε σπίτι, αλλά στα μνήματα. Τον έδεναν με αλυσίδες, αλλά έσπαγε με υπερφυσική δύναμη τα σιδερένια δεσμά. Κάτω από τη δαιμονική επήρεια πετούσε τα ρούχα του και περιπλανιόταν στην έρημο γυμνός (Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά).

Στην εποχή μας τέτοιες διηγήσεις προκαλούν συνήθως θυμηδία. Το σπουδαγμένο και προοδευμένο πνεύμα μας απορρίπτει κάθε αναφορά σε πνεύματα, σε δαίμονες, στον διάβολο. Αλλά και σε καλά πνεύματα, σε αγγέλους, στον Θεό. Καθετί υπερφυσικό τίθεται εν αμφιβόλω. Ο άνθρωπος θέτει τα πάντα υπό την κρίση της θεοποιημένης πλέον λογικής του. Ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά, μπαίνει στο περιθώριο. Η λογική μας, θαυμάσιο δώρο του Θεού, αντί να μετριοφρονεί μπρος στα πολλά ανεξερεύνητα ακόμα μυστήρια του φυσικού κόσμου, κάνει το λάθος να νομίζει ότι το βεληνεκές της μπορεί να εκταθεί ακόμα και τον χώρο του υπερφυσικού.

Jesus

Από την άλλη όμως η τρομερή εποχή μας, με τον μονίμως αντι-νομικό χαρακτήρα της, αλυσοδένεται περισσότερο από ποτέ με κάθε μορφή αποκρυφισμού και μαγείας. Και το χειρότερο, προπαγανδίζει τα στοιχεία αυτά με πραγματικά πρωτοφανή και ύπουλη μανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα στις εύπλαστες παιδικές ηλικίες. Να μερικά δείγματα νεανικών αναγνωσμάτων:
«Η Βασούλα η μαγισσούλα κάνει το σχολείο άνω κάτω»(βιβλίο για επτάχρονα παιδιά, όπου η μαγεία θεωρείται καλό πράγμα, με το οποίο το κοριτσάκι βοηθάει τη δασκάλα της).
«Η δασκάλα μας η Μάγια όλο και μας κάνει μάγια» (βιβλίο για εννιάχρονα, όπου η δασκάλα κάνει μάγια αλλά δήθεν για καλό, για να φτιάξει την καλύτερη τάξη του σχολείου).
«Ανατριχίλες» (σειρά παιδικών βιβλίων-θρίλερ με πλήθος αποκρυφιστικών στοιχείων).
Η γνωστή σειρά «Χάρι Πότερ» (καθαρή περίπτωση υπερ προβολής της μαγείας).
«Η τριλογία του κόσμου»(του Φίλιπ Πούλμαν, που δηλώνει: «Είμαι από την πλευρά του διαβόλου… Είμαι άθεος». Το έργο του είναι γεμάτο με τρομερά όντα, νεκροζώντανους, φαντάσματα, μαγικά φίλτρα, ξόρκια, μάγισσες).

Πλήθος βιβλίων για εκμάθηση ξένων γλωσσών χρησιμοποιούν το μοτίβο του δήθεν «καλού μάγου» με πάμπολλα αποκρυφιστικά στοιχεία. Αλλά και πάρα πολλά ακόμα βιβλία, κόμικς και περιοδικά βρίθουν από εικόνες μαγείας, απίστευτη βία, νεκροκεφαλές, τέρατα με φριχτές δαιμονικές όψεις, μαγικά τελετουργικά και απροκάλυπτη προώθηση του σατανισμού. Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει λευκή και μαύρη, ή αλλιώς, καλή και κακή μαγεία. Η ενασχόληση με τη μαγεία δεν είναι ποτέ ένα απλό, διασκεδαστικό και αθώο παιχνίδι. Οι δυνάμεις του σκότους δεν κάνουν ποτέ καλό. Ο τρόπος του διαβόλου είναι να συμπεριφέρεται με μίσος, σκοπός του να αναγάγει τη μισανθρωπία σε ύψιστη αρετή. Σύνθημά του: «Το πάν είναι η δύναμη. Αν κάποιος σε ενοχλεί, κατάστρεψέ τον. Κάνω ό,τι θέλω εγώ». «Είμαστε αδηφάγα κτήνη, γεννημένοι ηγέτες. Προσκυνήστε μας»!

(Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από το άρθρο της Ελένης Ανδρουλάκη, «Μαγεία και αποκρυφισμός στον έντυπο λόγο με στόχο τα παιδιά μας», από την ιστοσελίδα της Ι. Μητρ. Γλυφάδας).
Ο διάβολος θέλει να κυριαρχήσει με κάθε τρόπο πάνω στον άνθρωπο. Μα γι’ αυτό ήρθε ο Χριστός. «Εις τούτο εφανερώθη ο Υιός του Θεού, ίνα λύση τα έργα του διαβόλου»(Α΄ Ιω. 3, 8).

π. Δημητρίου Μπόκου

Δείτε εδώ κείμενα του π. Δημητρίου Μπόκου.