Skip to content

Με μια σεμνή, όσο και λαμπρή τελετή, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, αλλά και της εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και πληθώρας εκπροσώπων του πολιτισμού στην πόλη μας, έγιναν, το Σάββατο που μας πέρασε, τα εγκαίνια της νέας, ανακαινισμένης αίθουσας εκδηλώσεων της πνευματικής στέγης του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Μια ανάγκη και ένα χρόνιο αίτημα του Συλλόγου έγινε πραγματικότητα, χάρη στην παρέμβαση της βουλευτή του Συ.Ριζ.Α., κας Όλγας Γεροβασίλη, που άνοιξε την δίοδο συνεργασίας του Συλλόγου με το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο Σύλλογος ξεκινά τις προσπάθειες για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης μετά τη σημαντική δωρεά του οικοπέδου της πρώην εβραϊκής συναγωγής από την ισραηλιτική κοινότητα Άρτης το 1957 και τη δωρεά του «αέρα» του δημοτικού κέντρου «Αμβρακικόν», νυν «Βυζάντιο», από το Δήμο Αρταίων το 1963.

Σχεδόν αμέσως ξεκινά την ανέγερση της πνευματικής στέγης, με διαδοχικές δημοπρασίες και ενέργειες ώστε τα έργα είτε να χρηματοδοτούνται από αναπτυξιακά προγράμματα είτε από ίδια έσοδα.

Έτσι, από το δεύτερο εξάμηνο του 1966, ο ΣΚΟΥΦΑΣ εγκαταστάθηκε σιγά-σιγά στη νεόδμητη ιδιόκτητη στέγη του, που αποτέλεσε κόσμημα για την πόλη εκείνη την εποχή, αλλά και για δεκαετίες.

Τα εγκαίνια, ωστόσο, της πνευματικής στέγης έγιναν στις 5 Ιανουαρίου 1969, μετά την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής και της αίθουσας εκδηλώσεων.

Η αίθουσα αυτή, από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς για την πνευματική κίνηση της Άρτας.

Ο σύλλογος την έχει παραχωρήσει για πλήθος εκδηλώσεων, τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς αλλά και σε άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία, εκδοτικούς οίκους, κόμματα, επιστημονικούς φορείς, και καλλιτέχνες.

Από την αίθουσα αυτή έχουν περάσει σημαντικές μορφές των γραμμάτων και των επιστημών όπως ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Μϊκης Θεοδωράκης, οι ποιητές Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος, οι συγγραφείς Γαλάτεια Σαράντη, Αντώνης Σαμαράκης, Μιχάλης Περάνθης, Ευάγγελος Παπανούτσος, Βασίλης Βασιλικός, Τατιάνα Αβέρωφ, Γιάννης Καλπούζος, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί όπως η Ελένη Αρβελέρ, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Γιώργος Κολιός, η Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, ο Νίκος Θεοτοκάς, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σταμάτης Κριμιζής, η Μαρία Ευθυμίου, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Ιωάννης Ηλιόπουλος και πάρα πολλοί άλλοι.

Έχει δεχτεί την επίσκεψη των τριών εκ των επτά εκλεγμένων προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας (Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Προκόπιος Παυλόπουλος) και έχει αποτελέσει χώρο σημαντικών επιστημονικών διοργανώσεων (Διεθνές Συμπόσιο για τον Μάξιμο Γραικό, Διεθνές Συνέδριο για τη Βυζαντινή Άρτα, Διημερίδα για τα νέα ευρήματα των ερευνών για τη Βυζαντινή Άρτα, Πανελλήνιο Συνέδριο για την Εκπαίδευση στην Άρτα, Ημερίδα για το Οθωμανικό Δίκαιο, εκδηλώσεις για θέματα ιατρικής σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας και τον Ιατρικό Σύλλογο κ.λπ.).

Είναι γενικώς αντιληπτή, επομένως, η σπουδαιότητα της αίθουσας αυτής, αλλά και η αναγκαιότητα της ανακαίνισις της, δεδομένου ότι, από το 1969 και μετά, ελάχιστες παρεμβάσεις είχαν γίνει τόσο ως προς την αισθητική, όσο και ως προς τη λειτουργικότητά της.

Οι προσπάθειες για την πλήρη ανακαίνιση όλης της πνευματικής στέγης ήταν πολλές και εντάθηκαν ιδίως από το 2000 και μετά, όμως οι αντικειμενικές δυσχέρειες, κυρίως στην εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων ή και την ένταξη του έργου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, δεν κατέστησαν εφικτή την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.

Η έγκριση της μελέτης, όμως, από την Περιφέρεια Ηπείρου αποτέλεσε το πρώτο σκαλί για να φτάσουμε στο στόχο της ανακατασκευής, στην ουσία, της αίθουσας εκδηλώσεων και στην ανακαίνιση της πρόσοψης του κτηρίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη, όπως ομολόγησαν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Ωνάση δια του προέδρου του, κου Αντώνη Παπαδημητρίου, έφερε σε επαφή το ΣΚΟΥΦΑ με τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση.

Χάρη στη δική τους απόφαση να ενισχύσουν την προσπάθεια του ΣΚΟΥΦΑ, χάρη στη δική τους αναγνώριση της ιστορίας και της προσφοράς του Συλλόγου, ο ΣΚΟΥΦΑΣ διαθέτει σήμερα μια αίθουσα αντάξια της εποχής μας, αλλά και της ιστορίας του.

Εχθρός, όμως, του καλού είναι το καλύτερο και ο Σύλλογος θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει τον εξοπλισμό της αίθουσας με ηχητικό σύστημα αντάξιο της λειτουργικότητας και της αισθητικής της, αλλά και για την εξασφάλιση της υγρομόνωσης και θερμομόνωσης της ταράτσας του κτηρίου.

Θα πρέπει, επίσης, να αναζητηθεί τρόπος και κεφάλαια ώστε να γίνει προσβάσιμη η αίθουσα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, με την κατασκευή ανελκυστήρα.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κος Αντώνης Παπαδημητρίου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια, τόνισε: «Στην περιφέρεια λειτουργούν με επιτυχία και αποδίδουν δυνάμεις που βρίσκονται ιδιαίτερα μπροστά.

Το ίδρυμα Ωνάση ανακαλύπτει τις πόλεις και την κρυμμένη ενέργεια τους, απελευθερώνει τις δυνάμεις τους , αναδεικνύει τα μνημεία και τους φορείς της παράδοσης , συναντάει τους θετικούς ανθρώπους του πολιτισμού ».

Είναι ευτύχημα που η Άρτα, διά του ΣΚΟΥΦΑ, μπαίνει στο χάρτη των δράσεων ενός τόσο σημαντικού ιδρύματος, και προσδίδει επιπλέον χρέος ευθύνης στα μέλη του ΣΚΟΥΦΑ η τέτοια αναγνώριση.

Είναι στο χέρι τους να αποδείξουν ότι την αξίζουν.