Skip to content

Μία χαρακτηριστική φράση κλισέ που ταιριάζει στην σημερινή Ελληνική πραγματικότητα είναι  «καλά να πάθεις». Είναι αλήθεια με πόση ευκολία την εκστομίζουμε ή θα θέλαμε να τον εκστομίσουμε στον οποιονδήποτε και για οτιδήποτε !!!

Και πως αναλύεται αυτό ;  Εάν σου το επιτρέπει ο χρόνος διάβασε παρακάτω .

Με δεδομένο ότι ο καθένας φθονεί τον διπλανό του , η φράση αποτελεί την απόλυτη έκφραση της δεδηλωμένης ανέκαθεν έμφυτης( 😉 ελληνικής  χαιρεκακίας.  Το πάθος της ευχής –κατάρας το εκφράζει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο στο ομώνυμο τραγούδι ( βρες το στο you tube) ο χαρισματικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Η σκωπτική πλευρά  της φράσης διανθίζεται επίσης σε ομώνυμο τηλεοπτικό σήριαλ που παίχτηκε πρόσφατα.

«Καλά να πάθεις».  Βυθίζεσαι ψυχολογικά όταν σου το λένε κατάμουτρα. Ο τσαμπουκάς και ο εγωισμός πάνε περίπατο. Δεν πρόσεξες , δεν ήξερες, δεν ρώταγες, δεν αντιλαμβανόσουν, δεν έψαξες, δεν αντιστάθηκες, δεν αμφέβαλες, δεν είχες μέτρο (παρά την αρχαία ρήση),δεν το καλοσκέφτηκες, δεν το οσμίστηκες, δεν το φοβήθηκες, δεν το πρόβλεψες, δεν το υπολόγισες…

Την αξιοκατάκριτη εκείνη στιγμή χωρίς σανίδα σωτηρίας , αισθάνεσαι μια απέραντη μοναξιά , σαν να γνωρίζεις ότι έχασες και το ξέρεις μόνο εσύ.

Τιμωρία , κόλαφος , πίκρα στο στόμα και στην ψυχή κι αφού δεν πρόσεξες ετοιμάσου για τις συνέπειες  και κανένας καφές στην πλατεία δεν μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις καλλίτερα, ούτε ο καφές της παρηγοριάς . Υπάρχουν όμως και στιγμές που βρίσκεσαι σε μεγάλο δίλημμα. Για παράδειγμα η συμπεριφορά της Κυβέρνησης που σαν τον Ιανό τον Ρωμαϊκό θεό με τα δύο πρόσωπα, με το ένα να  εμφανίζεται ακραία φιλολαϊκή με διορισμούς και επιδόματα και με το άλλο να  μας στριμώχνει στα σχοινιά με τις περικοπές στους μισθούς και την εξοντωτική φορολογία.

Αλλά ας το αποφορτίσουμε λιγάκι-ως συνήθως, γιατί έτσι βλέπουμε την αλήθεια –  μεταφέροντάς το στην καθημερινότητά μας, και να μειδιάσουμε γλυκόπικρα, με τον Ευρωπαίο να μας παρατηρεί και … βγάζοντας τη γλώσσα  να μας λέει :

 • Ήθελες να προστρέξεις να γίνεις συνταξιούχος, δηλαδή να πληρώνεσαι και να κάθεσαι χωρίς περικοπές, καλά να πάθεις
 • Ήθελες σπίτι πέραν των δυνατοτήτων σου και δανείστηκες υπερβολικά αφού σου τα έδωσαν , καλά να πάθεις
 • Ήθελες λιμουζίνα για να κάνεις επίδειξη και δεν έχεις για βενζίνη, καλά να πάθεις
 • Ήθελες τρία εξοχικά (βουνό, θάλασσα, χωριό) και δεν έχεις τη δόση, καλά να πάθεις
 • Ήθελες διακοποδάνειο για εξωτικές παραλίες που δεν είχες φανταστεί, καλά να πάθεις
 • Ήθελες εορτοδάνειο για τα περιττά σου ψώνια που είναι τώρα στην κρεμάστρα, καλά να πάθεις
 • Ήθελες δάνειο για να πληρώσεις τα δάνεια και αύξησες τις υποχρεώσεις σου, καλά να πάθεις
 • Ήθελες δάνειο σε Ελβετικά φράγκα για να νοιώσεις λεφτάς χωρίς να υπολογίσεις τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καλά να πάθεις
 • Ήθελες να επενδύσεις εδώ σε αυτή τη χώρα χωρίς να υπολογίσεις την γραφειοκρατία, καλά να πάθεις
 • Ήθελες να εκμεταλλευτείς τη γη χωρίς να προβλέψεις που θα πουλήσεις την παραγωγή σου, καλά να πάθεις
 • Ήθελες …και μουντιάλ(λόγω των ημερών) τρομάρα σου, καλά να πάθεις
 • Ήθελες να περάσεις με κόκκινο (πάντα)δεν πρόλαβες και τράκαρες , καλά να πάθεις
 • Ήθελες την αριστερά στην εξουσία για να πάτε μπροστά και να κάνεις εσύ κουμάντο ,αλλά απογοητεύτηκες, καλά να πάθεις

Τέτοιες σκέψεις τυραννάνε σοβαρά το μυαλό μας όταν με θρασύτητα μας θυμίζουν πόσο άμυαλα και απερίσκεπτα ακολουθήσαμε τις έωλες αναφορές του κατώτερου των συνθηκών πολιτικού προσωπικού και την  πληρώνουν τώρα τα παιδιά μας.

Το άσχημο είναι ότι αυτό το «καλά να πάθεις» θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας γιατί είμαστε ξεχασιάρηδες, αμετανόητοι και γιατί δεν θέλουμε οι ίδιοι να φτάσουμε κάποτε στην κανονικότητα.