Ο μήνας που μας πέρασε είναι ταυτισμένος με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας από τον οθωμανικό ζυγό, εκδηλώσεις που είναι γνωστές με τον γενικό τίτλο «Ελευθέρια» και περιλαμβάνουν μια πληθώρα εκδηλώσεων, δρωμένων, συναυλιών και εκθέσεων που αναζωογονούν την πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη και τη γύρω περιοχή, δίνουν ευκαιρία έκφρασης στους τοπικούς συλλόγους αλλά και δυνατότητα επαφής με κεντρικά σχήματα και αποτελούν έναν πόλο όχι μόνο διασκέδασης, αλλά και ψυχαγωγίας. Τα «Ελευθέρια», εδώ και πολύ καιρό έχουν εμπλουτιστεί με ποικιλία εκδηλώσεων και έχουν εξαπλωθεί σε όλον τον ιστό της πόλης και των γύρω περιοχών, αλλά φέτος, όπως τόνισε και σε συνομιλία μας ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Κώστας Χαρακλιάς, φιλοδόξησαν να κάνουν ένα άλμα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Για να γίνω σαφέστερος, θα πρέπει να προσθέσω ότι οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» άρχισαν το Σάββατο 15 Ιουνίου με μουσική εκδήλωση με τη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας. Η ιστορική χορωδία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Υπήρξαν στη συνέχεια διαδοχικές εκδηλώσεις από ντόπιους φορείς, αλλά και προσκεκλημένους καλλιτέχνες (παράσταση “Summer Dance Show 2024” στο Παραποτάμιο Θέατρο, Λύκειον των Ελληνίδων, παράρτημα Άρτας με μουσικοχορευτική παράσταση στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας με τίτλο “Να πάρεις νιοuς για τους χορούς, τις νιές για τα τραγούδια”, Φ.Ο.Α.- Φωτογραφική Ομάδα art.A’s. με έκθεση φωτογραφίας, Σχολή χορού της Μελίνας Τάτση, «Χοροχώρος» με ελληνικούς χορούς αλλά και χορούς Latin και Flamengo, σχολή χορού Arta Dance Academy Fitness Center με σύγχρονους χορούς, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Περάνθης, Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Άρτας, Ομάδα κρουστών KROTALARTA, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γραμμενίτσας “Το Γαϊτανάκι”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσουργιωτών Άρτας “Ο Άη Μάρκος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής “Η Αγία Παρασκευή”, Πολιτιστικός. Λαογραφικός. Εξωραϊστικός Σύλλογος “Το Σκοπευτήριο”, Σύλλογος Γυναικών Ροδαυγής και η Σχολή Χορού Μελίνας Τάτση με την εκδήλωση “Αναστορούμαι τα παλιά των Αρτινών χαΐδια”, Εκπαιδευτικός Όμιλος του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην πρώτη πανελλαδικά παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καλπούζου με τίτλο: «Ο Τετραπέρατος. Πώς να εξοντώσετε τον δάσκαλό σας», GYM G (Α.Γ.Ο. Άρτας Νηρέας – Νηρηΐδες), με Παράσταση Ενόργανης Γυμναστικής & Μοντέρνου Χορού, Σχολή Χορού Duende με χορούς Latin, Σύλλογος Φίλων Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας με την εκδήλωση «Ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές», Διονύσης Ζάχος με παράσταση σταντ απ κόμεντυ, Γλυκερία με συναυλία στην πλατεία Σκουφά, Λευτέρης Παπακώστας με μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την απελευθέρωση της Άρτας υπό το πρίσμα της διεθνούς πολιτικής, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Αναργύρων Άρτας, με λαϊκοδημοτική βραδιά, Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», με παράσταση παραδοσιακών χορών, αθηναϊκά θεατρικά σχήματα, γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Μπιμπίλας στο αφιέρωμα στο Νίκο Ρίζο με το οποίο έληξαν τα «Ελευθέρια» κ.λπ.).
Ξεχωριστή ήταν παραδοσιακή νότα που έδωσε ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ», τόσο με τα παιδικά χορευτικά τμήματα με την παράσταση «Η Άρτα είναι χρυσός μπαξές, κλουβί με πέντε αηδόνια», όσο, κυρίως, με την μουσικό χορευτική – θεατρική προσέγγιση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» με τίτλο «Στα βήματα του Ζορμπά», όπου αναδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπο το δίπολο του Έλληνα ταξιδευτή αλλά και ονειροπόλου, πρακτικά προσανατολισμένου αλλά και φιλόσοφου, χορευτή αλλά και συγγραφέα. Ήταν μια νεωτεριστική και σύγχρονη προσέγγιση στο παραδοσιακό μοντέλο. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποίησε τα φετινά «Ελευθέρια» από όλα τα προηγούμενα ήταν το Διήμερο Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών, με το οποίο ο Δήμος Αρταίων φρόντισε να προωθήσει την ισότιμη ένταξη των τεχνών αυτών στην τοπική κοινωνία, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή δημιουργών με αναπηρία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έκθεση ζωγραφικής, μουσική εκδήλωση και θεατρική παράσταση, προσφέροντας στους Αρτινούς την ευκαιρία να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια αυτών των αξιόλογων καλλιτεχνών. Επρόκειτο για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη, ο οποίος είναι ζωγράφος με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στα πόδια. Από μικρός άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αναπήρων Καλλιτεχνών, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, την Αναστασία Αξαοπούλου, η οποία έχει γεννηθεί με οπτική αναπηρία, γράφει στίχους και μουσική και σε συνέντευξή της επισημαίνει ότι η μουσική ήταν πάντοτε ένας τρόπος εκτόνωσης και έκφρασης ταυτόχρονα, καθώς και τη Μικτή Συμπεριληπτική Ομάδα (θεατρικό σχήμα) του Φώτη Σπύρου που παρουσίασε μια παράσταση βασισμένη σ’ ένα από τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα, το «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Ένα έργο για παιδιά και για όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Η αθρόα συμμετοχή των αρτινών στις εκδηλώσεις αυτές, στις οποίες συμμετείχαν και άτομα από τους συλλόγους «αγκαλιά» και «Αγία Θεοδώρα», καταδεικνύει τη δυνατότητα που έχουν τα «Ελευθέρια» να αποτελέσουν στο εξής όχι μόνο αφετηρία εξωστρέφειας για την πόλη, αλλά, το σπουδαιότερο, άλμα συμπεριληπτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας, κυρίως των ατόμων με αναπηρία.
Δείτε εδώ κείμενα του κ.Κωσταβασίλη.