Skip to content

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το Επιμελητήριο Άρτας, με τη συνδρομή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα εξειδικευμένα σεμινάρια &workshopsπου οργανώθηκαν στο πλαίσιο τουέργου “INNO.TRITION – Καινοτόμος χρήση υποπροϊόντων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυροκομείων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων για ζώα” (Innovativeuseo0folive, wineryandcheesewastebyproductsinanimalnutritionfortheproductionoffunctionalfoodsfromanimals), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα InterregΕλλάδα-Ιταλία V-A 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Τα σεμινάρια και τα workshops του έργου INNO.TRITION είχαν ως σκοπό την επιμόρφωση των εμπλεκομένων στο Έργο φορέων (επαγγελματιών πρωτογενούς παραγωγής,τυροκόμων, κτηνοτρόφων κ.α.) και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη χρήση καινοτόμων ζωοτροφών από αγροβιομηχανικά απόβλητα (ελαιουργίας, τυροκομίας και οινοποιίας) στη διατροφή των ζώων, υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας των ζώων και της ποιότητας των προϊόντων τους.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Ιωάννης Γκολομάζος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Αναστασία Σίμου, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου προώθησης τοπικών προϊόντων, Χρύσα Νίκου, εκπρόσωπος του Infopoint του Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020 και Αναστάσιος Τσίνας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους των δύο Ελλήνων Εταίρων του Έργου και ειδικότερα από τον κ. Γιάννη Σκούφο, Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνο του Έργου και την κα Νάνση Διαμαντοπούλου, ProjectManagerτου ΈργουINNO.TRITION.

Πρόσθετα, εισηγήσεις πραγματοποίησαν ομιλητές που εργάζονται πολλά χρόνια στον τομέα της διατροφής των ζώων, της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και των τροφίμων, της μικροβιολογίας τροφίμων, της ανάπτυξης προϊόντων κρέατος με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, του slowfood, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Αν. Καθηγητής Ελ. Μπόνος), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Καθ. Ιωαν. Γιαβάσης, Υπ. Διδάκτωρ Χρ. Μιτσάγγα), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Επ. Καθ. Ηλ.Γιάννενας), τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου (κ. Θ. Αλεξίου) και από φορείς του ιδιωτικού τομέα (Ν.Κασαλιάς, Ελ.Κασαλιά).

Οι εισηγήσειςκάλυψαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως η σημασία χρήσης φυτογενών ουσιών στη διατροφή των ζώων, η αξιοποίηση υποπροϊόντων ελαιουργίας, οινοποιίας και τυροκομίας για την παραγωγή βιολειτουργικών ζωοτροφών, η επίδραση ζυμούμενων υποπροϊόντων της φυτικής παραγωγής στην υγεία των ζώων και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος, η δυνατότητα ιχνηλάτησης του Ηπειρωτικού κρέατος μέσω των διατροφικών του επιλογών, η χρήση των φύλλων ελιάς και ελαιοπυρήνα στη διατροφή των ζώων, η απάντηση στο ερώτημα ποιο είναι το κρέας του μέλλοντος και ποιος ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων στην παραγωγή του, η ανάπτυξη του ερωτήματος αν έχουν πλεονεκτήματα οι vegan και vegetarians έναντι των κρεατοφάγων, η ανάλυση αν υπάρχει Ελληνικό κρέας και σε τι συνίσταται και τέλος ποια είναι η αξία της πιστοποίησης του κρέατος για τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου για τη διασύνδεση των εμπλεκομένων φορέων σε διακρατικό επίπεδο και τη δυνατότητα προσφοράς – ζήτησης αγροβιομηχανικών αποβλήτων με σκοπό την αξιοποίησή τους στην παραγωγή ζωοτροφών.

Τα σεμινάρια και τα workshops παρακολούθησαν επιφανείς τυροκόμοι της Ηπείρου, και πολλοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα με μεγάλο ενδιαφέρον και με διάθεση συμμετοχής στο έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Έργου (https://www.interreginnotrition.eu/)