Skip to content

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η 16η Γενική Συνέλευση του Σωματείου θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου στην Ήπειρο, με κέντρο δραστηριοτήτων την Άρτα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300 άτομα θα επισκεφτούν την Άρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική ξενάγησή τους θα γίνει από εκπροσώπους της εντόπιας εφορείας αρχαιοτήτων. Θα επισκεφτούν το αρχαίο νεκροταφείο δίπλα στην οδό Κομμένου και στη συνέχεια θα ανέβουν στη Παρηγορήτισσα. Από εκεί θα περάσουν από το θεατράκι και στη συνέχεια θα δουν και τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα πριν τη μετάβασή τους στο ξενοδοχείο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη αυτή, καθώς εντάσσει την πόλη μας όχι μόνο στον άξονα των δραστηριοτήτων του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», αλλά στο κέντρο των διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Και είναι ευκαιρία για όλους μας, ειδικά τους αρτινούς να ανακαλύψουμε τη σημασία και τα οφέλη που μπορούν να μας προσφέρουν οι μνημειακοί θησαυροί του τόπου μας, ακόμα και οι σχετικά παραγνωρισμένοι, όπως το «θεατράκι». Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, όπως είναι γνωστό, είναι χαρακτηριστικό για τη μοναδικότητά του, καθώς θεωρείται το μικρότερο σε διαστάσεις αρχαίο θέατρο (και γι’ αυτό λέγεται ότι αρχικά δεν προοριζόταν για τέτοια χρήση). Δεν κατασκευάστηκε σε φυσικό ύψωμα, αλλά επάνω σε θεμέλια και ψηφιδωτά δάπεδα λουτρού των μέσων του 4ου αι. π.Χ., καθώς και σε θεμέλια οικιών της κλασικής και αρχαϊκής πόλης. Η ορχήστρα, σε σχήμα τέλειου κύκλου, έχει διάμετρο 6,70 μ. Το δάπεδό της δε σώζεται, πιθανότατα όμως ήταν κατασκευασμένο από ασβεστολιθικές πλάκες. Οι πάροδοι, πλάτους 5 μ. αποκαλύφθηκαν σε μήκος 5 μ. η ανατολική και 3,50 μ. η δυτική. Το κοίλο, όπως τα περισσότερα αρχαία θέατρα, έχει νότιο προσανατολισμό. Διαιρείται με δύο κλίμακες σε τρεις κερκίδες, από τις οποίες η κεντρική σώζει τέσσερις σειρές εδωλίων και υποδομή πέμπτης, ενώ οι πλάγιες τρεις σειρές. Χαρακτηριστική είναι η απουσία προεδρίας, δηλαδή επισήμων θέσεων στην πρώτη σειρά. Το μνημείο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, γεγονός που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ντόπιο ασβεστόλιθο, από τον οποίο έχει κατασκευαστεί. Σε μεμονωμένα σημεία, ωστόσο, όπου ως δομικό υλικό χρησιμοποιήθηκε ο πιο μαλακός πρασινωπός αμμόλιθος, έχει υποστεί αρκετές φθορές και διαβρώσεις.

naosapollona1

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», με χρηματοδότηση από το έργο της Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου Αμβρακίας προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες: Δημιουργία διαδρομής περιήγησης των επισκεπτών, με σημεία στάσης και θέασης, περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου. Μεταφορά των αγωγών για την απορροή των ομβρίων υδάτων και των λυμάτων, που προσωρινά διατρέχουν εναέρια τον αρχαιολογικό χώρο, κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης περιμετρικά του μνημείου, αμέσως μετά το πέρας κατασκευής του τοιχίου αντιστήριξης των πρανών. Δημιουργία δύο στάσεων θέασης στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του χώρου. Διαμόρφωση των πρανών με τοιχία από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα με τελική επιφάνεια σε γαιώδη απόχρωση. Λόγω του σημαντικού ευρήματος του βοτσαλωτού δαπέδου του λουτρού οι μελέτες του έργου έχουν επικαιροποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του έργου. Επιπλέον, εκπονήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας μελέτη συντήρησης για το βοτσαλωτό δάπεδο.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου λαμβάνεται μέριμνα για τον καλλωπισμό των όψεων των όμορων κτηρίων, με εργασίες που περιλαμβάνονται στο project της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας με το ακρωνύμιο HERMES του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. Παράλληλα, το 2021 ο Δήμος Αρταίων προχώρησε στην κατεδάφιση δύο παρακείμενων χαμηλών κτισμάτων βόρεια του αρχαιολογικού χώρου όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί ένα ευρυχώριο, για να λειτουργήσει ως τόπος στάσης, συνάθροισης και ενημέρωσης κοινού. Μετά την κατεδάφιση των κτισμάτων πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες στο χώρο και προέκυψαν νέα ευρήματα που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα. Μετά το πέρας των εργασιών, στο ίδιο πνεύμα, προβλέπεται να διαμορφωθεί κατάλληλα και ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου.

THEATRO AMBRAKIAS

Η περίπτωση του μικρού θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας αποτελεί ένα δείγμα του πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί δημιουργικά μια συνεργασία των τοπικών φορέων (Αρχαιολογία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο) με κατάλληλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού. Και είναι ευκαιρία, με την ανάδειξη του χώρου αυτού, να ευαισθητοποιηθεί και η νεότερη γενιά των αρτινών ώστε, μέσω της επαφής με τους αρχαιολογικούς χώρους και την τοπική μας ιστορία, να εξευρεθούν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής μας.

Όπως τονίζει σε κείμενό του ο καθηγητής Β. Λαμπρινουδάκης, στον τόμο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, «η όσμωση αρχαιολόγων, ανθρώπων του θεάτρου, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων διανοητών είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα για μια κοινή προσπάθεια ισορροπημένης και συνετής προσέγγισης του είδους αυτού των μνημείων. Η καλλιέργεια, εξάλλου, με διάφορες εκδηλώσεις στο ευρύτερο κοινό της τάσης αυτής απέναντι στα μνημεία θα αποτελέσει ουσιαστική θετική συμβολή, αφενός, στην ολοκληρωμένη προστασία τους (ενεργητική προστασία και από το ευρύ κοινό) και, αφετέρου, στη δημιουργική βίωση των αρχαίων χώρων θέασης».

Δείτε εδώ κείμενα του κ. Κωσταβασίλη.