Skip to content

Η απόφαση ελήφθη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Στο προσκήνιο και για τη λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έρχεται ο εμβολιασμός της ακαδημαϊκής κοινότητας, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών, με στόχο να διεξαχθούν και οι εξετάσεις του φθινοπώρου αλλά και να ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο με τη φυσική παρουσία του προσωπικού και των φοιτητών.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως συζήτηση το θέμα στην πρόσφατη Σύνοδό της, από την οποία προέκυψε και η είδηση που αφορά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου και με τον οποίο συμφώνησε και η πολιτική ηγεσία, σε κάθε πανεπιστημιούπολη θα λειτουργεί και από ένα εμβολιαστικό κέντρο, αποκλειστικά για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών του προσωπικού και των φοιτητών. Αυτό, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαν. Αλμπάνη σημαίνει, ότι στην Ήπειρο, θα λειτουργήσουν τέσσερα νέα εμβολιαστικά κέντρα, στις έδρες των ΠΕ, όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου ακόμη και στην Ηγουμενίτσα. Μιλώντας στο ITV, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την προσεχή Πέμπτη θα κωδικοποιηθεί το τεχνικό σκέλος των λεπτομερειών του σχεδιασμού για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου από τον Σεπτέμβριο, με κύριο γνώμονα την τήρηση δύο βασικών προϋποθέσεων.

«Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο εμβολιασμός όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ, προσωπικό και φοιτητές και η δεύτερη, η συχνή διενέργεια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα rapid test στην πανεπιστημιούπολη από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο εκείνο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει με το υπ. Παιδείας είναι ότι σε κάθε πανεπιστημιούπολη θα λειτουργήσει και ένα εμβολιαστικό κέντρο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε, ότι θα καλύψουμε τις μεγαλύτερες ανάγκες της κοινότητας του ιδρύματος από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο για αυτό», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Τα μηχανογραφικά θα καθορίσουν τις βάσεις

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης αλλά και διελκυστίνδας στη Σύνοδο των πρυτάνεων είναι αυτό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των επιπτώσεων που αναμένεται να προκαλέσει στα πανεπιστήμια της χώρας και ειδικότερα στα περιφερειακά και σε Τμήματα που δεν είναι υψηλής ζήτησης. Ο κ. Αλμπάνης έκανε λόγο για σύγχυση που προκλήθηκε αδικαιολόγητα από την απόφαση της Συγκλήτου να μην ορίσει βάση εισαγωγής για όλα τα Τμήματα, μεταθέτοντας την ευθύνη στο υπ. Παιδείας που έθεσε τη βάση του 0,8.

«Εκτιμώ, ότι στις σχολές όπου υπάρχει ζήτηση, δε θα επηρεαστούν τα Τμήματα, ίσως ούτε και σε εκείνες τις σχολές που είναι μεσαίας ζήτησης, αφοί οι βάσεις θα διαμορφωθούν με βάση τις δηλώσεις των μηχανογραφικών. Υπάρχει ωστόσο αγωνία για το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα και το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα. Εμείς ζητήσαμε ως Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την αναστολή της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης για φέτος, κάτι που απορρίφθηκε από το υπουργείο, το οποίο απέρριψε και μία δεύτερη, εναλλακτική πρόταση που κάναμε, για να δοθεί ένας αριθμός από επιλαχόντες, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα Τμήματα των επαρχιακών πανεπιστημίων, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, όμως ούτε και αυτή η πρότασή μας έγινε δεκτή», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

 

Πηγή: www.epirusblog.gr