Skip to content

Στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων συμμετείχε και το Επιμελητήριο Άρτας στα πλαίσια της 88ης Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κος Γιάννης Γκολομάζος στην παρέμβασή του στην ολομέλεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις (όπως είναι οι επιχειρήσεις του Νομού μας) και πρότεινε μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρηματιών και μέτρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Νομού μας.

IMG 20240911 190812

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

– Στην αλλαγή του μοντέλου Ανάπτυξης της Περιφέρειας με μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από ειδικά προγράμματα κατάρτισης σε θέματα παραγωγής , προώθησης και πώλησης αγροτικών προϊόντων.

– Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

– Στοχευμένες παρεμβάσεις για την μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, γραφειοκρατία, ασφαλιστικές εισφορές ,φορολογικοί συντελεστές.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα επιχειρηματικά ακίνητα.

– Μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που μπορούν να διεκδικήσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

– Αλλαγή στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

– Βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

– Παρέμβαση για την ένταξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε δράσεις του ΕΣΠΑ.

– Παροχή επιπλέον ποσοστού ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ, με μείωση πληθυσμού.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των Επιμελητηρίων και στην αξιοποίηση του αναπτυξιακού τους ρόλου. Τα Επιμελητήρια αξιοποιώντας τον ρόλο τους στην διαχείριση του ΓΕΜΗ μπορούν να συμβάλλουν στην χάραξη στοχευμένων πολιτικών σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο. Πρέπει η πολιτεία να αξιοποιήσει τα τοπικά Επιμελητήρια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και να τα εντάξει στους επιλέξιμους φορείς από το ΥΠΠΑΤ για συμμετοχή σε εκθέσεις προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων. Τα Επιμελητήρια πρέπει επίσης να υλοποιούν χρηματοδοτικά προγράμματα έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Τέλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πρέπει να βοηθήσει τα μικρά Επιμελητήρια τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων.