Skip to content

Καμιά φορά ψάχνεις να βρεις την αλήθεια μέσα στο ψέμα , ενώ η μόνη αλήθεια που γνωρίζεις πραγματικά είναι ότι σε αυτή τη χώρα , σπάνια κάποιος παραδέχεται τα λάθη του.

Με μια δόση υπερβολής οι αυτόχθονες συνήθως είναι αλάνθαστοι, συνήθως είναι παντογνώστες , σίγουρα είναι ειδικοί σε όλα και όλοι είναι εν δυνάμει πρόεδροι, αρχηγοί και Κυβερνήτες.
«Ξεχνάει κανείς τα λάθη του όταν τα εξομολογείται σε κάποιον » έγραψε ο Φρίντριχ Νίτσε . Έλα όμως που «ο άλλος δεν τα ξεχνάει ».
Πόσο απλό , πόσο κανονικό είναι να πεις «συγνώμη έκανα λάθος, εκτίμησα λάθος , πορεύτηκα λάθος, στόχευσα λάθος » κι ας πληρώσεις κι ας υποστείς τις συνέπειες γι αυτό κι ενώ είναι πιθανόν οι αναμφισβήτητες αγαθές προθέσεις σου να χάνονται στο πέλαγος των λαθών, μπορεί κάποια στιγμή να έλθει η στιγμή της δικαίωσης. Άλλωστε από τα λάθη μαθαίνεις και μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτε, δεν κάνουν λάθη.
Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι « η αλήθεια είναι το καλλίτερο ψέμα».
Το σοκ από τον πολιτικό σεισμό της 21ης Μαιου ήταν μεγάλο και θέλαμε δεν θέλαμε γεμίσαμε σύνδρομα. Χαρακτηριστικό είναι , ότι πρώτη φορά το άθροισμα των ποσοστών του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου κόμματος δεν ξεπερνά το ποσοστό του πρώτου κόμματος . Αυτόματα αυτό τους καθιστά συμπαθείς , στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την πρωτοφανή διαμορφωθείσα κατάσταση.
Ακούγοντας τη λέξη σύνδρομα η πρώτη σκέψη που γέμισε τη μνήμη μου είναι αυτή από το υπέροχο φιλμ της δεκαετίας του ΄80 «Το σύνδρομο της Κίνας » με τον Τζακ Λέμον και την Τζέιν Φόντα και αναφερόταν στην προσπάθεια δύο δημοσιογράφων να αποκαλύψουν τις συνέπειες από ένα πυρηνικό ατύχημα , ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και τους ιδιοκτήτες καναλιών.
Τώρα βέβαια μας προέκυψε το σύνδρομο της Στοκχόλμης , από το οποίο διακατέχεται , λέει, ο Ελληνικός λαός, όπου « το θύμα αναπτύσσει έναν συναισθηματικό δεσμό ή ψυχολογικό δέσιμο με τον θύτη του , γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να αυξήσει τις πιθανότητές του να επιβιώσει». Πήρε το όνομά του μετά από μία ληστεία σε Τράπεζα της Στοκχόλμης της Σουηδίας το 1973 ,όπου οι όμηροι υπερασπίστηκαν τους ληστές μετά τη σύλληψή τους. Άλλο παρόμοιο περιστατικό ήταν της Πάττυ Χέρστ ,εκατομμυριούχος κληρονόμος , που απήχθηκε από εγκληματική οργάνωση και μετά δύο μήνες αιχμαλωσίας έγινε ενεργό μέλος της οργάνωσης και συμμετείχε σε ληστεία.
Κι έπεσαν σαν τη βροχή που δεν λέει να σταματήσει Μαγιάτικα κι άλλα σύνδρομα , από στελέχη της Αξιωματικής αντιπολίτευσης , όπως αυτό του « θυρωρού της νύχτας » για « κρυπτοφασίστες που τον φασισμό τον βγάζουν νύχτα » , αλλά και το «σύνδρομο του εγκλεισμού » από την πανδημία , που μαζί « με την ομίχλη στο μυαλό » από την αφρικανική σκόνη , εμπόδισαν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το σωστό.
Υπάρχουν σοβαρά σχόλια σε τέτοιες δηλώσεις ;
Στο ίντερνετ διάβασα και για άλλα σύνδρομα που υπάρχουν και σας τα αραδιάζω έτσι για την ιστορία και τη γνώση, όπως αυτό « του μεσσία ή σύνδρομο ανωτερότητας και αλαζονείας », που μας έρχεται κατά ριπάς από ηγέτη όμορης χώρας , το σύνδρομο «Μινχάουζεν όπου ο ασθενής προσποιείται την ασθένεια για να κερδίσει την προσοχή και τη συμπάθεια », το σύνδρομο « της ηττοπάθειας γι αυτούς που βάζουν συνέχεια αυτογκόλ», τους loosers που λένε και οι Άγγλοι, το σύνδρομο της Κυριακής με τη μελαγχολία να μην λέει να φύγει κάθε Κυριακή , το σύνδρομο τοξικότητας , προοδευτικότητας κλπ.
Κύριοι της πολιτικής από το μοναδικό σύνδρομο που πάσχει η χώρα μας, είναι το σύνδρομο της κανονικότητας , ναι το σύνδρομο που εφαρμόζουν όλα τα προηγμένα κράτη , το σύνδρομο του αυτονόητου. Στα Εθνικά θέματα, στην Παιδεία, στην Άμυνα, στην Ασφάλεια , στη Δικαιοσύνη, στην Ανάπτυξη, στην Παραγωγή, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην πάταξη της διαφθοράς, στην εφαρμογή της αξιοκρατίας , στη βελτίωση της συμπεριφοράς , να μην είναι οι παροχές του σήμερα ο λογαριασμός του αύριο…
Γι αυτό κρατείστε χαμηλά τον πήχη , συνήθως μιλάτε συνέχεια ενώ έπρεπε να ακούτε, κι όταν είναι να μιλήσετε , μιλήστε απλά κατανοητά, κανονικά , ρωτήστε τον κόσμο , δεν μπορείς να συζητάς για κατασκευαστικές αλλαγές σ΄ένα σπίτι χωρίς να ρωτάς τον ιδιοκτήτη του.
Να μη γίνονται ενέργειες μόνο για το «θεαθείναι » γιατί όπως έγραψε κι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος « δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε ».
Το γνωρίζουμε ότι κανένας δεν είναι απόλυτα απαραίτητος κι αναντικατάστατος, ενώ όπως λέει κι ένα παλιό τραγουδάκι « όταν σε πάρει η κάτω βόλτα δεν σου ανοίγει κανείς την πόρτα »

Άρτα 27.05.2023                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Πάρις Ν. Κονιτσιώτης