Βασίλης Δρούγας «Οι μορφές των χρωμάτων»

pinakothiki44pinakothiki33Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.
Τι μορφή έχει το χρώμα και πώς μπορεί ν΄αποτυπωθεί σ΄έναν πίνακα;Τι συναίσθημα και σκέψη μπορεί ν΄ αποδεσμεύσει στον θεατή και ποιά η λειτουργία των χρωμάτων σε μια εποχή που δεν το ευνοεί; Το έντονο κόκκινο το χρώμα της ζωής και της επανάστασης,το χρώμα της καρδιάς και του αίματος.Το κίτρινο το χρώμα της ζωής και της αλήθειας το πορτοκαλί το χρώμα της ταπεινότητας και ηρεμίας είναι τα χρώματα που παίρνουν μορφή στο έργο του Βασίλη Δρούγα που πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια στην πινακοθήκη της πόλης μας. Μια βραδιά γεμάτη χρώμα που πλημμύρισε από τις μνήμες κι ενθυμήσεις του δημιουργού και κατέδειξε για άλλη μια φορά την γόνιμη και αένανη δημιουργικότητα του Βασίλη Δρούγα. Με επιρροές από τις ανατολικές τέχνες μιας κι ο ίδιος τις υπηρετεί πιστά εδώ και χρόνια με συνέπεια και με μια θεματική που ευνοεί την εσωτερική αναζήτηση και ταξίδι που και ο ίδιος άλλωστε προκαλεί.
Ταξίδι στο χρώμα και τη φύση, την ανθισμένη φύση της άνοιξης, τη φύση που ξυπνά,τη φύση και τον άνθρωπο, στο κλαδί που βγαίνει από το κατεστραμμένο σπίτι,το όνειρο και η φυγή. Μικτές οι τεχνικές που κάποιες φορές κάνουν το έργο ανάγλυφο, να θες ν΄ακολουθήσεις την ροή και διάχυση του χρώματος στον καμβά,να πιάσεις την αρχή και να δεις πού θα σε οδηγήσει, τι μορφή θα πάρει πώς θα εξελιχθεί μέσα σε στροφές και επίπεδα , μέσα σε περιστροφές και δίνες του νου και της ψυχής.Όμως και η έλλειψη του χρώματος στο εξαιρετικό σχέδιο με μολύβι και κάρβουνο όπου η σκιά και το παιχνίδι με το λευκό προσανατολίζει το βλέμμα και την μορφή.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την εξαιρετική ερμηνεία μουσικών κομματιών του Γ.Κωσταβασίλη και Γ.Παπαχατζάκη από το μουσικό σχολείο Άρτας μιας και η μουσική βοηθά το ταξίδι στο χρώμα μιας και η ίδια έχει την απόχρωση του Κάλλους που φέρνει και η ζωγραφική ως ελευθέρια τέχνη.
Όσο το βλέμμα και η ψυχή μπορεί να εκπαιδεύεται, όσο η τέχνη μπορεί να λειτουργεί, να εκτιμάται και να προβάλλεται τότε ο νούς δε θα βυθίζεται…..
pinakothiki22pinakothiki11pinakothiki55