ΑΡΤΑ-Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό

xenia_artas2Η «Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό» θέλει να ενημερώσει τους Αρτινούς πολίτες ότι παρευρέθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) με θέμα το ΞΕΝΙΑ της Αρτας. Στην συνεδρίαση παραθέσαμε τα επιχειρήματά μας και ελπίζουμε για μία θετική απόφαση του Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, νιώθουμε υποχρεωμένοι να διευκρινήσουμε στον Αρτινό λαό τα πραγματικά γεγονότα, απέναντι στα ψέματα που γράφονται και λέγονται τις τελυταίες εβδομάδες στην πόλη μας.
1. Η «Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό» ουδέποτε προσέφυγε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), όπως επίτηδες, λανθασμένα, φημολογείται. Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) προσέφυγε ο Δήμος Αρταίων (ως είχε δικαίωμα), ζητώντας δουλεία διόδου για την κατασκευή ιδιωτικού ξενοδοχείου στο κτίριο του ΞΕΝΙΑ Αρτας. Για τον λόγο αυτό η Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου για την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου γράφει «Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Αρταίων για τη χρήση του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στο Κάστρο της Άρτας. (εξ αναβολής) ».
2. Η «Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό» κατέθεσε, μετά τον Δήμο Αρταίων, την πρότασή της για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Αρτας στην Γραμματεία του Κ.Α.Σ. , μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας.
3. Η «Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό» κλήθηκε να παραστεί στην συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. , επίσημα από την Γραμματεία του Κ.Α.Σ. , σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002 » για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και την υπ` αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/14/3698/20.1.2004 Απόφαση «Οργάνωση και Λειτουργία των Συμβουλίων του Ν. 3028/2002 στο Υπουργείο Πολιτισμού», αφού πρώτα είχε κληθεί επίσημα ο Δήμος Αρταίων.
4. Επειδή κάποιοι διαδίδουν ότι μαθαίνουμε από υπόγειες διαδρομές τις Συνεδριάσεις του Κ.Α.Σ. πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσων αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κ.Α.Σ. και όσοι επιτρέπεται να παρασταθούν, καλούνται επίσημα, με φαξ και τηλεφωνικά, από την Γραμματεία του Κ.Α.Σ. Επιπλέον, υπάρχει σαφής απόδειξη για την απουσία υπόγειων διαδρομών από μέρους μας, όταν κληθήκαμε για την συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου 2016 στο Κ.Α.Σ. και ενώ ο κος Δήμαρχος ζήτησε αναβολή, δεν μας ενημέρωσε κανείς και τελικά ενημερωθήκαμε από το Κ.Α.Σ. , αφού ταξιδέξαμε στην Αθήνα, στον προθάλαμο ότι έγινε δεκτή η αίτηση αναβολής. Για τον λόγο αυτό όσοι αναφέρονται σε υπόγειες διαδρομές μάλλον «εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια». Θα τους έκανε καλό να διαβάσουν λίγο και την ισχύουσα νομοθεσία.
Υπευθυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι η πρότασή μας είναι ένα ΞΕΝΙΑ ζωντανό για τον πολιτισμό και την αναψυχή, ανοιχτό στην αρτινή κοινωνία και στην καθημερινότητά του, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορικότητα του χώρου.