Skip to content

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και με επικεφαλής την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την πορεία των εμβολιασμών κατά του Covid-19 στη χώρα μας. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι εφόσον βρισκόμαστε εν μέσω της τρίτης έξαρσης της πανδημίας η εξέλιξη των εμβολιασμών έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της χώρας μας, καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά «όπλα» για την έξοδο από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Επιπλέον τονίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο στους πολίτες το σχέδιο εμβολισμού της Κυβέρνησης, παρόλο που εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ταυτόχρονα η συχνή ενημέρωση από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας, αρκετές φορές δημιουργεί ερωτήματα και απορίες για την πορεία των εμβολιασμών και την προτεροποίηση των ομάδων πληθυσμού. Επίσης επισημαίνουν ότι αρκετές ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, περιέχουν ασάφειες και ανακριβή στοιχεία, καθώς αναφερόμενος στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας έκανε λόγο ότι πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα με ραντεβού και καμία ταλαιπωρία. Όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά, παρά ταλαιπωρία, η μετακίνηση των συμπολιτών μας που μένουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές από τα εμβολιαστικά κέντρα, σε ορεινούς όγκους και νησιά, που είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Επιπλέον ο κ. Θεμιστοκλέους θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες ότι όλα βαίνουν καλώς ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθούν περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, χωρίς να αποσαφηνίζει σε ποιες περιοχές συγκεκριμένα θα γίνουν αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα και ποιο εμβολιαστικό σχεδιασμό θα ακολουθούν οι κινητές μονάδες. Επιπρόσθετα σε μία ακόμα ανακοίνωση του κ. Θεμιστοκλέους τονίζει τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών, παραλείποντας, βέβαια, να αναφέρει τα ποσοστά ανά Νοσοκομείο. Την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Θεοδωρίδου, επισημαίνει γενικά τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την κατάσταση που υπήρχε εκείνη τη στιγμή. Ταυτόχρονα μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες πολιτών και φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός ραντεβού στην  ηλικιακή ομάδα 75-79, αλλά και τις ανησυχίες υπηκόων ξένων χωρών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, χωρίς ΑΜΚΑ, καθώς δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, επειδή ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες όπου έχει ξεκινήσει ο εμβολισμός.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν μία σειρά ερωτημάτων στον κ. Υπουργό για να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εμβολιαστική κατάσταση που βρισκόμαστε και το σχεδιασμό που υπάρχει. Μεταξύ άλλων ρωτούν για τις περιοχές και τις δομές στις οποίες θα ενεργοποιηθούν τα 750 εμβολιαστικά κέντρα το Φεβρουάριο, για το σχεδιασμό λειτουργίας των 100 κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, για το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών ανά Νοσοκομείο, για το ποσοστό εμβολιασμένων ασθενών και προσωπικού των θεραπευτηρίων χρονίως πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας. Τέλος ζητούν απαντήσεις από τον κ. Υπουργό για το ποσοστό των εκπαιδευτικών, του προσωπικού και των μαθητών άνω των 16 ετών των ειδικών σχολείων, για τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ηλιακές ομάδες των άνω των 85 και 80-85, για τον εμβολιασμό των ατόμων 75-79 ετών, για τον εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, για τους υπηκόους ξένων χωρών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας, και για τα εμβόλια που περίσσεψαν από τη μη προσέλευση πολιτών με προγραμματισμένο ραντεβού, καθώς και πώς, πού και με ποιο σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν οι δόσεις αυτές.