ΑΡΤΑ-Έκθεση του Ηλία Καρανίκα στη δημοτική πινακοθήκη

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 και ώρα 8μμ εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης», μια αντιπροσωπευτική έκθεση έργων του αείμνηστου ηπειρώτη ιατρού και ζωγράφου Ηλία Καρανίκα (1932-2013), ο οποίος καταγόταν από το χωριό Σελλάδες του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Τα έργα του αυτοδίδακτου και πρωτοπαρουσιαζόμενου αυτού καλλιτέχνη, είναι φιλοτεχνημένα με ποικίλα υλικά, όπως π.χ. με σινική μελάνη, γραφίτη, χρωματιστά μολύβια, κάρβουνα, ακρυλικά, λάδια, παστέλ πάνω σε χαρτιά, χαρτόνια και καμβάδες. Οι θεματικές ενότητες που τα έργα του αυτά ανήκουν, αφορούν α) την φύση και την ύπαιθρο χώρα της περιοχής του, β) πορτραίτα οικείων και συγχωριανών του, γ) ιστορικές, δ) θρησκευτικές ε) αλληγορικές συνθέσεις και στ) διακοσμητικά μοτίβα.Το ενδιαφέρον στα εικαστικά αυτά έργα, αποσπά το εντυπωσιακά εκφραστικό σχέδιο του καλλιτέχνη, καθώς και το χρωματολόγιό του, μέσα από τα οποία δημιουργεί ονειρικές ή φανταστικές παραστάσεις, διαμορφώνοντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, στον αγώνα ζωής και στην μνήμη, στα πνευματικά επίσης πρότυπα και στην δρώσα, όσο κι ενσυνείδητη καθημερινότητα, στην φαντασία και στα απροσδόκητα της πραγματικότητας.
Για τον Ηλία Καρανίκα, έναν από τους σπάνιους ανθρώπους και χειρουργούς ιατρούς, με πλούσιο κοινωφελές έργο και μεγάλη προσφορά, ο οποίος επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα, χωρίς ποτέ να ξεχάσει το χωριό του, καθώς και τις ρίζες της καταγωγής του, βασικός άξονας αυτογνωσίας υπήρξε και είναι, όπως μας διαμηνύουν τα έργα του, ο γενέθλιος τόπος του καθενός μας, που με ευρύτητα πνεύματος κι ανοιχτούς ορίζοντες, ανακαλύπτουμε. Μέσα από τους ήρωες και αντιήρωές μας, μέσα από τα ιερά και τα όσια του παραδοσιακού μας πολιτισμού, αλλά και μέσα από τις γέφυρες που διαμορφώνουμε ανάμεσα στην μνήμη και στην πίστη μας, στην ευφροσύνη και στην πηγαία χαρά της ζωής, όσο και μέσα ωστόσο από τον απροσδόκητο όμως θάνατο, σημασία έχει πάντα η δύναμη της ελπίδας και η αντοχή στα βάσανα, η καρτερία και η προσδοκία της λύτρωσης, η αλληλεγγύη και η αυτοθυσία, η πατρίδα και η ελευθερία. Προπαντός η ελευθερία, είναι εκείνη που θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά, καθώς κατακτάται με ατομική ευθύνη και συναίσθηση των πράξεών μας, με ομαδικό πνεύμα και αλτρουισμό, για να αποκτήσει νόημα ο ανθρωποκεντρικός μας πολιτισμός, τον οποίο έχουμε ανάγκη, στις δυσχερείς μέρες που διανύουμε, περισσότερο από ποτέ.
Επιμέλεια έκθεσης και Καταλόγου : Αθηνά Σχινά, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης
Η έκθεση των εικαστικών έργων του Ηλία Καρανίκα, θα λειτουργεί για το κοινό, από την Παρασκευή 3 Μαρτίου μέχρι την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, Διεύθυνση: Τσακάλωφ Αθαν & Στρατηγού ΠΛαστήρα Νικόλαου, Άρτα, τηλ: 2681024946, Ωρ. Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 έως 21:00 Σάββατο 09:30-14:30, Κυριακή κλειστά.
Για περισσότερες πληροφορίες: 2681024946
ΠΗΓΗ: epirusgate.blogspot.gr