Απο το Στέγαστρο Καλατράβα, στο Στέγαστρο Renzo Piano και απο το Κέντρο Πολιτισμού Πομπιντού, στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν.

Γράφει ο Νίκος Κ. Φακίτσας
Απο το …Στέγαστρο Καλατράβα, στο …Στέγαστρο Renzo Piano
και απο το Κέντρο Πολιτισμού Πομπιντού, (George Pompidou), στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. [Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος]
Ήταν Αύγουστος του 2009, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς, υπέγραφαν:
NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3785 ΦΕΚ 138Α’/7-8-2009
Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος
«Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση του υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».…΄Οταν άλλος ετοιμάζει τα έργα κι άλλος τα εγκαινιάζει!  π.χ Γεφυρα Ριο-Αντιριο, Νέο Μουσείο Ακρόπολης, κλπ

…και τότε και τώρα, ΔΕΝ ήταν λίγοι πού αντέδρασαν για το …λεγόμενο Μοντέρνο Κίνημα τής Αρχιτεκτονικής (π.χ. Ξενία Αρτας). Αλλος το υπέγραψε, κι άλλος το εγκαινίασε! Όπως και τότε. Ο Πομπιντού το υπέγραψε, αλλά ο Ζισκάρ το εγκαινίασε, παρά την αντίθεση του για το έργο.
Με ένα μόνο παράπονο, όσον αφορά τις φυτεύσεις, δεν δημιουργήθηκε κάποιο αλσύλλιο από Τζιτζιφιές και δεν φυτεύτηκε ούτε ένα τέτοιο δένδρο, αγνοώντας (‘αθελα τους), την ιστορία της περιοχής, που ακόμα και σήμερα ονομάζονται Τζιτζιφιές. Όχι τυχαία είχαν φυτευτεί Τζιτζιφιές, γιατί το θαυμάσιο αυτό δένδρο έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στα υδροσταγονίδια της θάλασσας. (εκεί το κέντρο Νοσταλγία, του Σπύρου Ζαγοραίου), και παρα δίπλα στο Αιγάλεω το λαϊκό κέντρο “Εντελαμαγκέν” τώρα, … ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ και Εντελαμαγκέν μαζί!
Αρχιτεκτονική Σημείωση
Το στέγαστρο στηρίζεται σε 30 υποστυλώματα και αποτελείται από 717 ξεχωριστά και προκατασκευασμένα τεμάχια, δεσπόζοντας πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παρά το γεγονός ότι έχει συνολικό βάρος 4.700 τόνων, διαστάσεις 100 Χ 100 μέτρα και το ψηλότερο σημείο του αγγίζει τα 46 μέτρα, το στέγαστρο δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής που αιωρείται πάνω από το ΚΠΙΣΝ και ενώνεται με τον ορίζοντα της πόλης.
Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Κ. Φακίτσας ΑρχιτέκτΩν