Skip to content

Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Άρτας χθες Τετάρτη 17 Απριλίου στις 7 το απόγευμα όπου διεξήχθη με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων και του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του OPENMALLγια το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του καθώς και για τις όποιες δυνατότητες υλοποίησης και αποπεράτωσής του. Έκδηλη ήταν η ανησυχία και η αναστάτωση η οποία επικρατεί στο εμπορικό κόσμο της Άρτας αλλά και στους απλούς πολίτες που κατοικούν στην περιοχή ή διέρχονται μέσω της οδού Σκουφά για το ποια θα είναι τελικά η εικόνα της πόλης και εάν οι αρχικοί σχεδιασμοί εναρμονίζονται με το κατασκευαστικό αποτέλεσμα όπως αυτό αποτυπώνεται στο αρχικά κατασκευαζόμενο τμήμα κοντά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας εμπρός σε αυτή την οργισμένη αντίδραση των Αρτινών μετά από ώρες συζήτησης υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει συνάντηση συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για βελτιωτικές κινήσεις κατά την εκτέλεση του έργου του OPENMALL. Υπέρ των βελτιωτικών κινήσεων στο OPENMALL ήταν και Βουλευτής Αρταίων της Ν.Δ. Γ.Στύλιος με σχετική επιστολή του και ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Γκόκας ο οποίος δεν είδε στο αρχικό συγκεκριμένο αποτέλεσμα του OPENMALL αρμονία με καμία στιγμή της ιστορικής κληρονομιάς της Άρτας. Ταυτίστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση μεταξύ άλλων, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Σ. Χριστούλης καθώς η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Αμπελογιάννη. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννη Γκολομάζου ο οποίος υπήρξε υπέρμαχος της συνάντησης όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταβολές στο OPENMΑLL, αφού βγάλουμε όπως είπε και κάποιες φωτογραφίες από το πεζόδρομο όπως ήταν πριν.

438097022 7483901655035505 4026011757574935997 n

Οι υπερμεγέθεις ζαρντινιέρες «γκουμούτσες» όπως τις χαρακτήρισε η πλειοψηφία των δημοτών και των επαγγελματιών που πήραν το λόγο από την μία πλευρά του πεζόδρομου και τα παγκάκια που η όλη διάταξη δυσχεραίνει την λειτουργικότητα των συγκεκριμένων καταστημάτων κυριάρχησαν ως προς την επιχειρηματολογία με οργισμένες αντιδράσεις. Τα παγκάκια από την άλλη πλευρά χωρίς σκίαση πρασίνου πάλι εμφανίζουν ένα σκηνικό δυσαρμονίας, χωρίς να καλύπτουν όμως τα καταστήματα. Η όλη εικόνα όπως αυτή αποτυπώνεται δεν φάνηκε να ικανοποιεί ούτε αισθητικά αλλά ούτε και λειτουργικά. Εκφράστηκαν φόβοι ότι θα υπάρξουν πολλά και σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς αφού θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να μπορεί να μπει στο πεζόδρομο πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο για κάποιο κάτοικο της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε από συμπολίτες μας ότι αυτή η εξέλιξη περιορίζει τις δυνατότητες τροφοδοσίας καταστημάτων αλλά και σπιτιών με πετρέλαιο ενώ σε περίπτωση μετακόμισης ή και ανακαίνισης δυσχεραίνονται κατά πολύ οι διαδικασίες. Δεν είδαν όμως ως θετική ούτε την τοποθέτηση στην είσοδο του πεζόδρομου σιντριβανιού εκτιμώντας ότι θα δυσκολέψει όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Κυριάρχησαν απόψεις νοσταλγικές της περιόδου κατασκευής του πεζόδρομου από τον αείμνηστο Δήμαρχο Κωνσταντίνο Βάγια όπου υπήρξαν και εκεί προβλήματα και καθυστερήσεις όμως το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε την αναμονή. Είμαστε τυχεροί όσοι είχαμε την χαρά και την τιμή να παραβρισκόμαστε στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι αιρετοί της εποχής αυτής έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην αρμονία το συνταίριασμα με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την λειτουργικότητα όπως η οδός Σκουφά η οποία ήταν δρόμος κυκλοφορίας οχημάτων και η οποία έγινε πεζόδρομος υπερνικώντας φοβίες και αντιδράσεις. Η Λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας οι παρελάσεις, οι πορείες διαμαρτυρίας οι άλλες εκδηλώσεις και το πως αυτά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν το OPENMALL ολοκληρωθεί ήταν μόνο κάποια ακόμη από τα θέματα τα οποία απασχόλησαν την συγκεκριμένη συνάντηση.

438906625 7483907978368206 8105282853920118627 n

Οι παρευρισκόμενοι οργισμένοι με στιγμές που η αγανάκτηση έφτασε στο κατακόρυφο, κάλεσαν το Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα να πάρει την πολιτική απόφαση να αλλάξει την εικόνα του έργου ή και να το σταματήσει. Τόνισαν πολλοί από τους επαγγελματίες ότι οι μακέτες οι οποίες αρχικά είχαν παρουσιαστεί δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που τελικά σήμερα εμφανίζεται σαν μία τσιμεντένια και καθόλου λειτουργικά και αισθητικά ως αποδεκτή πραγματικότητα, σύμφωνη με την βαριά ιστορική κληρονομιά της Άρτας. Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου με απόγνωση οι καταστηματάρχες ότι συγκεκριμένες κινήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη και είναι πιθανό να οδηγήσουν και στο κλείσιμο των πληττόμενων καταστημάτων.

Δείτε εδώ κείμενα της κας.Μπίζα