Skip to content

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ελευθερία» και σήμερα σπάσαμε το «φράγμα» των 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου, με το τείχος ανοσίας να χτίζεται σταδιακά προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στον κορωνοϊό.

«Ξεπεράσαμε το φράγμα των 10.000.000 εμβολιασμών. Συνεχίζουμε. Εμβολιαζόμαστε!», τουίταρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, καλώντας και αυτός με τη σειρά του τους πολίτες να κλείσουν το δικό τους ραντεβού. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι προσπάθειες πειθούς από κυβέρνηση και ειδικούς προκειμένου οι δύσπιστοι πολίτες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Με νέα ανάρτηση στο Twitter, ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Πέμπτης κάλεσε τους πολίτες «να χτίσουμε τείχος ανοσίας», για «να χαρούμε ξανά ό,τι μας έλειψε». «Μέρα με τη μέρα, χτίζουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας για εμάς και για τους γύρω μας. Κλείσε κι εσύ το δικό σου ραντεβού ζωής και γίνε μέρος της ασπίδας που θα προστατεύσει τη δική σου υγεία, την υγεία των αγαπημένων σου και ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκκληση Μητσοτάκη σε εκπαιδευτικούς: Εμβολιαστείτε
Το πρωί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. «Με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων. Ποια είναι η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εν μέσω πανδημίας; Η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για το λόγο αυτό, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο σημαντικός. Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παπαευαγγέλου: Επείγει ο εμβολιασμός των άνω των 40 ετών
Την ανάγκη εμβολιασμού υπογράμμισε, εκ νέου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής. Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι επείγει ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 40 ετών, προκειμένου να αποφευχθεί η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή διασωλήνωσή τους. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν. «Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40- 60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους, είπε. Για ακόμη μία φορά η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά, είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική καθώς η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

Στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού -Τι προβλέπει για τους ανεμβολίαστους
Υπενθυμίζεται, ότι απόψε στη Βουλή ψηφίζεται η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Πρόκειται για όσους απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς σε δομές Υγείας. Όπως, άλλωστε, είχε τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου. Η ρύθμιση, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπει πως για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):

Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125)
Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992
Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές ανάγκες της απόφασης του υπουργού Υγείας και πρόνοιας υπό στοιχεία π4β/οικ.4681/1996
Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της παρ.5 του άρθρου 1τ ου ν. 2345/1995
Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων του π.δ. 631/1974
Κλειστές δομές των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018
Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας
Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν.861/1979
Κέντρα ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του υπουργείου Υγείας και πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963
Κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας της απόφασης του υπουργού Υγείας πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993
Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία του άρθρου 2 του ν.4756/2020
Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»
Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας μετά την παρέλευση της προθεσμίας της παρ 6. κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις ανωτέρων μονάδες πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως εμβολιασμένος
Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας, διαγωνιστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμό Δημόσιας Υγείας».

Κυρώσεις και τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων
Η ρύθμιση ακόμα περιλαμβάνει και κυρώσεις που έχουν να κάνουν με αναστολή εργασίας, καθώς «όσοι δεν πειθαρχήσουν επιβάλλεται η αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση».

Ακόμη, δεν υπάρχει χρόνος αναστολής, με τον ανεμβολίαστο να τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Τέλος, δεν υπάρχει θέμα απολύσεων προσωπικού, ενώ για το Δημόσιο δεν προβλέπεται παραπομπή στο Πειθαρχικό.

Η εφαρμογή των διατάξεων προβλέπεται πάντως να επαναξιολογηθεί έως τις 31/10/2021. Στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας, μάλιστα, γίνεται σαφές πως οι εργαζόμενοι συνολικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται «όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενό τους ή τον εργοδότη τους ψηφιακό πιστοποιητικό».

 

Πηγή: www.epirusonline.gr