Υπό όρους τα επιπλέον μέτρα διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές

ypourgeio_oikonomikonΕπιβεβαιώνει επί της ουσίας η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας παράλληλα υπό ποιους όρους θα γίνει δεκτή από την Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν «εάν και μόνο εάν δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% το 2018» και κατά αναλογία του ποσοστού που δεν θα έχει καλυφθεί.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση και η τελική θέση θα εξαρτηθεί από το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι, δηλαδή εάν θα συμπεριλαμβάνεται η ελάφρυνση του χρέους.

Ειδικότερα, μετά το πέρας των επαφών του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας τα τελευταία 24ωρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όπως έγινε φανερό όλες οι πλευρές συμφωνούν να υπάρξει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018.

Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ».

Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Πηγή:http://news.in.gr