Τα μέτρα – παροχές για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ

Σε περίπου 50 εκατ. ευρώ κοστολογούνται τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφορούν σε πρώτη φάση τους περίπου 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους που από τον περασμένο Ιούνιο έχασαν το σύνολο ή μέρος του ΕΚΑΣ.

Τα μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ:
1. Πλήρη απαλλαγή από την συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων, για όλους όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή υπέστησαν μείωση. Άλλωστε, σύμφωνα με τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα διατηρούσαν μέχρι και 31/12/2019, όταν δηλαδή και θα έχει οριστικά καταργηθεί το ΕΚΑΣ, την μειωμένη συμμετοχή 10% στα φάρμακα. Πλέον, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.
2. Όσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στην σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι (προηγουμένως ήταν 4%). Το μέτρο δεν αφορά όσους χάνουν την κλίμακα ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, η οποία καταργήθηκε εντελώς.
3. Όσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ εξαίρεση στο πρόγραμμά της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ.
4. Διατηρούν ισόποση παροχή με το ΕΚΑΣ που χάνουν οι χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Όσοι δηλαδή έχουν αναπηρία άνω του 80% θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που χάνουν από το ΕΚΑΣ ως έξτρα παροχή.
5. Διατηρεί κατ’ εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες το επίδομα χάνεται και για τους δύο συζύγους (συνήθως λόγω του νέου πλαφόν για το οικογενειακό εισόδημα). Τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα. Καθώς βέβαια στο υπουργείο Εργασίας δεν προλαβαίνουν να «περάσουν» τις νέες προβλέψεις στις συντάξεις Αυγούστου που καταβάλλονται στο τέλος Ιουλίου, θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου. Βάσει του σχεδιασμού μάλιστα, θα συμψηφιστούν και με τα αναδρομικά που πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι για το ΕΚΑΣ του Ιουνίου που έλαβαν χωρίς περικοπές, στα τέλη Μαΐου.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr