Συνεχίζεται η πτώση της λίρας – Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών

Η βρετανική λίρα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο με το άνοιγμα των αγορών σήμερα στην Ασία, την δεύτερη εργάσιμη ημέρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που οδηγεί τη χώρα εκτός ΕΕ.

Η ισοτιμία της λίρας βρέθηκε στα 1,3368 δολάρια από το 1,3670 που έκλεισε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η λίρα τελικά θα φθάσει κάπου ανάμεσα στο 1,2 ή στο 1,25 αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να πέσει περισσότερο.

Επίσης το ευρώ δέχεται πιέσεις καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή νομίσματα όπως το ιαπωνικό γεν ή στο χρυσό.

Η απόφαση των Βρετανών, οδήγησε στο να εξανεμιστούν χρηματιστηριακές αξίες από τα διεθνή χρηματιστήρια, ύψους 1,9 τρισ. ευρώ την Παρασκευή.

«Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι θα συμβεί μετά το Brexit και δεν γνωρίζουμε το μέγεθος του παγκόσμιου σοκ» είπε ο Steven Barrow, επικεφαλής στρατηγικής της Standard Bank Group στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές επίσης απομακρύνοτναι από νομίσματα των χωρών της Ασίας με το νόμισμα της Νότιας Κορέας να χάνει 0,6%, της Αυστραλίας 0,7%, της Ινδονησίας 1,1%, της Μαλαισίας 0,8% και των Φιλιππίνων 1%.

«Τα πράγματα είναι τόσο αβέβαια και οι επενδυτές δεν έχουν καθαρή εικόνα για το ενεργητικό που θέλουν να πουλήσουν» είπε Hiroko Iwaki, υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων της ιαπωνικής Mizuho Securities. «Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν έχουν «ξεφορτωθεί» όλα αυτά που θέλουν και δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν έβλεπα ακόμη μία πτώση γύρω στο 10%» πρόσθεσε.

Αναλυτές στην Αυστραλία στηρίζουν την άποψη ότι η πτώση στις αγορές θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις από την ιστορική απόφαση των Βρετανών ν’ αποχωρήσουν από την ΕΕ (Brexit) δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες της κυβέρνησής του, να προετοιμάσουν αναφορά σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του Brexit, στην οικονομία της Αυστραλίας.

Ο Τέρνμπουλ κάλεσε παράλληλα τους Αυστραλούς να ψηφίσουν το συνασπισμό του, στις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν το Σάββατο, τονίζοντας ότι μια σταθερή κυβέρνηση θα αντισταθμίσει πιθανές συνέπειες από το Brexit.

Πηγή: http://www.topontiki.gr