Παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση Μουσικού Σχολείου και επαναφορά των 100 δόσεων για οφειλές προς τους Δήμους

dhmotikosymvoulioΣυγκεκριμένα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ έθεσε στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό στην Άρτα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, του βουλευτή Άρτας Βασίλη Τσίρκα και όλων των δημάρχων του Νομού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρογιάννης επεσήμανε  την ανάγκη αύξησης των πόρων προς τους Δήμους, καθώς τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 65% περίπου, με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων που έχουν ως αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά και ο προγραμματισμός παρεμβάσεων και έργων.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει η επαναφορά των 100 δόσεων (που θα αφορούν και τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) για οφειλές των πολιτών προς τους Δήμους, καθώς με αυτόν τον τρόπο και θα μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, αλλά και οι Δήμοι να εισπράξουν τα αναγκαία αυτά χρήματα για την βιωσιμότητά τους. Να σημειωθεί, ότι οι οφειλές προς το Δήμο Αρταίων αγγίζουν τα 5 εκ. ευρώ περίπου, διαφορετικά οι Δήμοι θα αναγκαστούν να προβούν σε άνοιγμα τραπεζικών  λογαριασμών και κατασχέσεις για τους οφειλέτες τους (ο Δήμος Αρταιων έχει στείλει μέχρι τώρα 3 έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία και στην  ΚΕΔΕ και ζητάει τη ρύθμιση των 100 δόσεων).

Επίσης, έθιξε το ζήτημα της επιχορήγησης των Δήμων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις υποθέσεων παρελθόντων ετών. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ΦΕΚ (1932 τεύχος Β/29 Ιουνίου 2016) που κινείται, όπως είπε προς τη θετική κατεύθυνση σε ό, τι αφορά την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, υπογραμμίζοντας όμως ότι η καταβολή των χρημάτων αυτών δεν πρέπει να συμψηφιστεί με τις τακτικές χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Αρταίων έκανε ειδική αναφορά στις ανατροπές πιστώσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δυσκολία πληρωμής των υποχρεώσεών τους αρκετούς Δήμους, μεταξύ αυτών και της Άρτας, που δεν μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις της τάξης του 1.5 εκ. ευρώ. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος έθιξε το θέμα της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές αντί να ελέγχει τη νομιμότητα μιας πράξης, ελέγχει την σκοπιμότητά της, δημιουργώντας εμπόδια στη λειτουργία των ΟΤΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να γίνει πιο αυτοματοποιημένη η διαδικασία του ελέγχου των ΟΤΑ από το Παρατηρητήριο, γιατί τώρα ο τρόπος ελέγχου είναι γραφειοκρατικός και χρονοβόρος.

Τέλος, ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε από τον Υπουργό την παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση Μουσικού Σχολείου δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο Άρτας, που τώρα ανήκει στην ΕΤΑΔ, μίλησε για την αξιοποίηση παραποτάμιων εκτάσεων και εκτάσεων στην Κορωνησία, που επίσης ανήκουν στην ΕΤΑΔ, ενώ ζήτησε να επιστρέψει στην Άρτα το δικαστικό και ελεγκτικό τμήμα της Εφορίας –από την Πρέβεζα που βρίσκεται τώρα- γιατί ταλαιπωρούνται οι δημότες της Άρτας για τη διευθέτηση των υποθέσεών τους. Τέλος, ζήτησε τη νομιμοποίηση της παραγωγής τσίπουρου από ζαμπέλα.

Πηγή: http://www.arta.gr/