ΟΚΕ: Η επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας γυρίζει «μπούμερανγκ» εναντίον της

kourdoi

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), Βασίλης Αναστασόπουλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, που συμβαίνουν, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, προέβλεψε ότι η κρίση στη Συρία θα καταλήξει στην ανάδειξη του Κουρδικού ζητήματος και μακροπρόθεσμα στις διαδικασίες δημιουργίας Κουρδικού Κράτους.

Το Κουρδικό Έθνος είναι διαμοιρασμένο σε τέσσερα Κράτη (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Ιράν), από τα οποία, τα τρία πρώτα, φιλοξενούν Σουνιτικούς Κουρδικούς πληθυσμούς, ενώ το Ιράν Σιιτικούς.

Η Τουρκία, με την εξέλιξη των πραγμάτων, έχει να αντιπαλέψει με ένα τριπλό Κουρδικό ζήτημα, καθώς, εκτός από τους Κούρδους της Τουρκίας (PKΚ), τώρα, πλέον, είναι ενεργοί και οι Κούρδοι του Ιράκ (PYD) και οι λιγότεροι στον αριθμό αλλά πλησιέστερα στο ΡΚΚ, Κούρδοι της Συρίας (YPG).

Στην πραγματικότητα η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή γεωπολιτική θέση, αφού είναι και η αποφασιστική παρουσία της Ρωσίας, που αλλάζει, άρδην, τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην περιοχή και αποτελεί την βασική συνισταμένη για την ενεργοποίηση των συνασπισμών εναντίον της Άγκυρας.

Γεωστρατηγικά οι Τούρκοι βρίσκονται περικυκλωμένοι, αφού από τους γείτονές τους, με κανένα δεν διαθέτουν φιλικές σχέσεις και εκτός από «το μαλακό υπογάστριό τους», δηλαδή τη Συρία, όπου ήδη επιχειρούν Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και στην παραμεθόριο με την Αρμενία έχουν αναπτυχθεί, σύμφωνα με διεθνείς πηγές, Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι έχουν αναλάβει, μάλιστα και ρόλο συνοριοφυλάκων.

Οι εξελίξεις προβλέπονται ζοφερές για την ενότητα της γείτονας Χώρας, που οι επεκτατικές της τάσεις έχουν γυρίσει «μπούμερανγκ», εναντίον της.

Είναι βαρύτατο διεθνές ολίσθημα το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτραπεί η δημιουργία του Κουρδικού Κράτους, εκεί όπου κατοικούν οι αυτόχθονες Κουρδικοί πληθυσμοί και ο διεθνής παράγων δείχνει να θέλει να διευθετήσει, τώρα, αυτή τη μακρόχρονη αδικία, σε βάρος ενός Λαού, 45 (σαράντα πέντε), περίπου, εκατομμυρίων, με έντονη εθνική συνείδηση, που οι καταβολές τους ανάγονται στους αρχαίους Καρδούχους, που μνημονεύει ο Ξενοφών στο έργο του, «Κύρου Ανάβασις».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα, απλά, παρακολουθεί τις ιστορικές εξελίξεις, χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης, η οποία να εξυπηρετεί τα ζωτικά, εθνικά μας συμφέροντα και γι’ αυτό, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, η επιστροφή στην ενεργό διπλωματία, δια της συμμετοχής, σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, τα οποία άπτονται της κρίσης, που σοβεί στην περιοχή μας.