Νέο εκλογικό νόμο μέσα στο καλοκαίρι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

TOPSHOTS The leader of the leftist Syriza party, Alexis Tsipras, listens to a question during a televised press conference on January 23, 2015 at the Zappion Hall in Athens. Greeks vote on January 25 in a general election for the second time in three years, with radical leftists Syriza leading the polls with a promise to renegotiate the international bailout that has imposed five years of austerity on the country. AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKIΜέσα στο καλοκαίρι θέλει η κυβέρνηση να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, και σύμφωνα με οδηγίες που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, ο σχετικός διάλογος με κόμματα και φορείς θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ούτως ώστε ο εκλογικός νόμος να είναι το τελευταίο νομοθέτημα που θα περάσει από την Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής τις τρεις προκαθορισμένες εβδομάδες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σ’ αυτήν τη θεσμική αλλαγή αμέσως, αφενός για να σηματοδοτήσει για την κυβέρνησή του μία μεγάλη θεσμική τομή και αφετέρου για να την οδηγήσει στη φθινοπωρινή σεζόν έχοντας κλείσει ένα θέμα που έχει υποσχεθεί να προωθήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός σε σχέση με την απλή αναλογική. Στην παρούσα φάση ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται δύο εισηγήσεις: Η πρώτη είναι του υπουργού Εσωτερικών, που προτείνει να ισχύσει bonus 30 εδρών για το πρώτο κόμμα και οι 270 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική.

Η δεύτερη εισήγηση, που δέχεται τόσο από κυβερνητικά όσο και από κομματικά στελέχη ο πρωθυπουργός, είναι να υιοθετήσει την αρχή της απλής και άδολης αναλογικής, κάτι που θα ικανοποιήσει στον μέγιστο βαθμό και την Κουμουνδούρου, αφού παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΣΥΝ πρωτύτερα, τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης αυτού του εκλογικού συστήματος.
Ο πρωθυπουργός προς το παρόν σκέφτεται και ως τώρα δεν έχει ανάψει πράσινο φως στον Παναγιώτη Κουρουμπλή να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της δικής του πρότασης.
Πηγή:http://news.in.gr