Μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις τα πρώτα θύματα του κόφτη

suntakseiskouremaΟι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις βρίσκονται στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ), όπως προκύπτει από το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο ανάρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα Νέα, στο τεχνικό κείμενο, το οποίο συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης, η Κομισιόν δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση πώς να υπολογίζει την εξοικονόμηση από τις συγκεκριμένες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη.

Όπως επισημαίνει, πρέπει να συνυπολογίζεται η αρνητική επίδραση που έχουν στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, από την περικοπή των μισθών η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό είναι κατά 45% χαμηλότερη, αφού θα υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Για παράδειγμα, για 100 ευρώ περικοπής μισθών η εξοικονόμηση θα είναι μόνο 55 ευρώ.

Στις συντάξεις, η απώλεια περιορίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, στο 15%. Οι περικοπές δαπανών που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες συνεπάγονται απώλεια εσόδων 19,3%, ενώ άλλες κατηγορίες δαπανών δεν συνεπάγονται απώλειες.

Οι δαπάνες που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις, εξάλλου, δεν μπορούν να περικοπούν κατά περισσότερο από 5%, επομένως μισθοί και συντάξεις μπαίνουν υποχρεωτικά στο κάδρο.

Πηγή: http://news.in.gr